CSURKA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

CSURKA ISTVÁN
CSURKA ISTVÁN (MIÉP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Nem kérdés, nem lehet vitakérdés, hogy ezt a beszámolót el kell fogadni, és ezzel a dolognak ez a része tulajdonképpen mind a hat párt között az Országgyűlés részéről el van intézve.
Van egy dolog azonban, ami nincs elintézve. Nem érdemes azon vitatkozni, hogy melyik kormány alatt mennyivel csökkent a tudomány támogatása, és nem érdemes azon vitatkozni, hogy most jobb vagy kevésbé jó, vagy elégséges. Elégtelen, a jövő szempontjából elégtelen! Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a monetáris pénzügyi politika, a restrikciós politika nem kompatíbilis a tudomány fejlesztésével, a magyar érdekekkel, a hosszú távú magyar érdekekkel. Ezért tehát egy olyan alapra kell helyezni az egész Akadémiával, a tudománnyal kapcsolatos politikánkat, amely nem százalékokon játszadozik, hanem egy egészen új szemléletű, hatalmas igényű tudományfejlesztési koncepciót dolgoz ki és valósít meg. Lehet az 3 százalék, vagy nem tudom, mennyi - amennyi kell. És mindent megelőz!
Nem a bankok fejlesztésére fordítják a pénzt, nem a felesleges pénzpocsékolásra és szócséplésekre, hanem az alapoktatástól fel a magasoktatásig, és természetesen a tudomány támogatásáig, ahogy Sáringer professzor úr is mondta, hogy ne menjenek ki a kutatók. Mert ha egy kutató kimegy, az is óriási vesztesége a nemzetnek, de ha egy tanyasi gyereket nem sikerül feljuttatni a legmagasabb csúcsokig, tudóssá tenni valakit, vagy akármivé, az is hatalmas veszteség. Ezt a szemléletet kell a magyarságnak és a mindenkori magyar kormánynak megvalósítania, mert erre van szükség ahhoz, hogy életben maradjunk.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem