DR. VARGA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Nagyon nehéz megszólalni egy ilyen rendkívül fajsúlyos kérdésben, és különösen azért nehéz megszólalni, mert, ahogy Molnár Róbert képviselőtársam elmondta, az első, ebben az igen kényes témában történt megnyilvánulása után már elindultak ellene bizonyos eljárások, úgy tudom, hogy polgári peres eljárás is elindult.
Ha az ember ezt végiggondolja, hogy ugyan mentelmi joga van, de polgári peres és kártérítési eljárásban nem kíván, legalábbis én nem kívánok harcba szállni egy ilyen nagy hatalmú felekezettel, a Hit Gyülekezetével szemben, akkor igencsak meg kell fontolnom azt, hogy itt, a Magyar Országgyűlésben miről is beszélek.
Azt hiszem, a Magyar Demokrata Fórum nevében azért azt le lehet szögezni, különös tekintettel arra, hogy ma itt Fodor Gábor képviselőtársam nemes és nagy elánú védelmi feladatot látott el... - nevezetesen arról beszélt, hogy itt a Hit Gyülekezete ellen egy bizonyos támadás indult meg, és a Hit Gyülekezetét bizonyos politikai erők fel kívánják számolni, és megkérdőjelezik Magyarországon a vallásszabadságot. Mindannyian tudjuk, és ezt, gondolom, Fodor Gábor képviselőtársam is megerősíti, hogy erről szó sincs. Ma Magyarországon mindenki szabadon nyilváníthatja véleményét, és mindenki szabadon gyakorolhatja vallását. Ez így helyes. Az azonban már nem helyes, és nem akarok megnevezni egyetlen felekezetet sem, ha a vallásgyakorlás során más, különösen a történelmi egyházakra nyomást gyakorolnak, vagy esetleg, urambocsá!, családokat osztanak meg azzal, hogy, mondjuk, a családnak az egyik tagja belépett bizonyos felekezetbe, a másik pedig nem lépett be - biztos tudják, hogy mire gondolok -, állítólag ilyenkor bontóperek sorozata indul.
De mivel, még egyszer hangsúlyozom, nagyon kényes a kérdés, nagyon rövid az idő, én pedig nem szeretnék polgári peres eljárásban, mármint ebben az ügyben elindulni, ezért úgy gondoltam, hogy a legméltóbb - ma már erről szó volt egyébként -, liberálisnak nevezett közéleti hetilapból idéznék egy nagyon rövid, ma már egyébként a televízióban is elhangzott nyilatkozatot; azt hiszem, hogy ezt a lapot, és különösen Mester Ákost, nem lehet elfogultsággal vádolni. Idézem:
"Adolf Hitler csak azt csinálta, amit a katolikusoktól tanult. A mostani római katolicizmust, minden túlzás nélkül ki lehet mondani, Mussolini alapította. Mussolini nélkül nem tudták volna ezt a római katolikus egyházat létrehozni. Ehhez kellett Mussolini. Ez történelmi tény."
Folytatom tovább:
"Én a franciákat semmiképpen nem látom olyannak, amilyen píármunkát végeznek magukról. Ugyanolyan náci, ugyanolyan antiszemita, ugyanolyan intoleráns nép, mint a német nép és a többi európai nép. Mindegyik európai nép tradíciójának ez a gyökere. Meg vagyok győződve arról, hogy ez a gyökér többnyire Rómából származik... Spanyolországról, Portugáliáról ne is beszéljek, ezek a '60-as években még félfasiszta országok voltak, a '70-es években is még félfasiszta országok. Nem, ők nem fogják megtanítani, hanem azt, hogy hogyan kell átfesteni, transzformálni a dolgokat. Olaszországot pedig senki nem veszi komolyan, legtöbb vezetőjéről kiderült, hogy közönséges bűnöző. Nos, ezektől tanuljunk mi demokráciát? Mondjam tovább? A délszlávokról nem kell beszélni, a horvátokról sem kell. A franciák ügyesebbek voltak, ők teljes mellszélességgel támogatták a nácizmust, de amikor látták, hogy ebből balhé lesz, és ez így nem megy, fiúk, akkor álltak vissza. Ezt legjobban Mitterrand úr jelképezte, aki ugyanolyan náci fiatal volt, mint Németországban a hitlerjugendek, csak amikor látta, hogy ezt a háborút a németek elveszítették, még időben átállt az ellenállókhoz."
Tisztelt Országgyűlés! Azt hiszem, az idézetek elárulnak mindent arról, amiről a bizottság beszélt, és amiről itt ma a Magyar Országgyűlés és a magyar közvélemény állást foglalt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem