DR. CSAPODY MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy tűnik, az elhangzottak java részéből az derül ki, hogy egy dologban van közöttünk egyetértés, ez pedig az, hogy Molnár Róbert képviselő úr el nem fogadott interpellációjára az államtitkár úr a bizottságban adott egy választ, amit egy tartózkodással, 18 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadtunk. Amiben láthatóan nincs közöttünk egyetértés, az a Hit Gyülekezete tevékenységének, társadalmi hatásának megítélése. Amiről szó van, tisztelt szabad demokrata képviselőtársaim - nem azok, akik érintettek, hanem azok, akik megnyilvánultak ebben a kérdésben, akik utaztak, és akik nem utaztak -, itt az alapkérdés az, hogy a Hit Gyülekezete kérdésköre túlmutat-e a szabad vallásgyakorlat kérdésén.
Varga István képviselő úr, a Magyar Demokrata Fórum részéről egy eléggé - hogy mondjam - zavaros idézetcsokorban, mely nem tőle származott, bemutatta annak a felfogásnak a sajátosságait, amelyek ezt a hatást a magyar társadalomban mutatják. Az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottsága nem vallásbíróság, nem vizsgálóbizottság, teljesen fölösleges tehát árnyékra vetődni és olyanokat állítani, hogy valakik a Magyar Országgyűlésben támadják a Hit Gyülekezetét annak szabad vallásgyakorlata miatt.
Nem, tisztelt Országgyűlés, amiről itt szó van, az az, hogy ami abban a gyülekezetben történik, annak milyen hatása van a magyar társadalomra. Hol vannak azok az emberi jogi szervezetek, hol vannak azok a polgári szabadságjogokért nap mint nap aggódó, hol szűkölő, hol sírdogáló szervezetek, amelyek mindenért, minden lehetetlenségért és minden jogos dologért felemelik a szavukat? Hol vannak azok a szervezetek, amelyek most például a Hit Gyülekezete által okozott károkat tömörítők érdekében, a szétrombolt családok érdekében emelnék fel a szavukat? (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Így van!)
Hol vannak azok a szervezetek, amelyek például az ellen tiltakoznának, amit sokan tudunk, a Hit Gyülekezete jelenség, az igazi veszély a hívők gondolkodásának teljes átformálása, a családok szétszakítása, a társadalomtól való teljes elhatárolódás. Aki oda bekerül, elveszíti egyéniségét, családi, rokoni, baráti kapcsolatait, anyagi értékeit pedig boldogan áldozza fel Németh Sándornak, mert azt hiszi, Istennek adja.
Tisztelt Országgyűlés! Nem vagyok ombudsman, senki jogát nem védem, de a magyar törvények egyik őreként önökkel együtt, egy olyan levélből idéztem, amelyet az érintettek írtak. Nemcsak a Hit Gyülekezete önt el naponta mindnyájunkat sok-sok tucatnyi, sok-sok száznyi e-maillel és internetes üzenettel, hanem vannak más hangok is, és aki ennek a parlamentnek tagja, nem pusztán a vallásszabadság sáncai mögé bújókat kell hogy még védje, ha úgy véli - szerintem ezt helytelenül teszi, ha így teszi -, hanem azokért is szót kell emelni, akiknek ez a gyülekezet kárt okoz. Ha nincsenek ilyenek, megkövetem az Országgyűlést. Ha viszont vannak ilyenek, akkor senki ne éljen vissza az emberi jogokkal!
Köszönöm a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem