DR. FAZEKAS SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! "Újabb fejezetek a Postabank történetéből, avagy honnan kapott milliókat az MSZOSZ?" ("Emeszoesz"-ként ejti.) - ez a pontos cím, elnök úr.
A valamikori társadalombiztosítási önkormányzatok legnagyobb méretű fiaskója kétségtelenül a Postabankhoz és az érdekkörébe tartozó cégekhez kapcsolódik. A kudarc nemcsak a bank korábbi gazdálkodásával, hanem az egyes ügyletekben részt vevők személyes kapcsolatrendszerével is magyarázható. Köztudott, hogy a Postabanknak az úgynevezett VIP-kölcsönével érintett Nagy Sándor, az MSZOSZ korábbi elnöke, 1993 májusától a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat elnöke volt, illetve Sándor László, az MSZOSZ elnöke, aki korábban az Egészségbiztosítási Önkormányzat elnöke volt, képviselőtársaink. Sándor László a Postabank felügyelőbizottságának is tagja volt, azzal a Vágó Jánossal együtt, aki Nagy Sándor parlamenti képviselővé választása után huzamosabb ideig a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat elnöke volt. Az érintett személyek tehát egy zárt kört alkottak. Így válik érthetővé az alábbi történet.
1995. április 26-án a Postabank bankgaranciát ajánlott az MSZOSZ országos nyugdíjpénztára számára. Az ügyletben nem lett volna semmi különös, ha röviddel ezután, július 7-én a Postabank Értékpapír-forgalmazási és Befektetési Rt. nem kötött volna megállapodást az Első Hazai Önkéntes Pénztárszervező és Működtető Rt. finanszírozásáról. A szerződés szerint a felek megállapodnak, hogy a Postabank Értékpapír-forgalmazási Rt. a többi alapítótól átvállalja az rt. alaptőkéje rájuk eső részének befizetését, a pénzeszközök minden ellentételezés nélküli végleges átadása formájában. Az rt. megalakításakor tehát a Postabank az MSZOSZ helyett 8 millió forintot, a postai szakszervezet helyett 500 ezer forintot és más szakszervezetek helyett is jelentős összegeket fizetett be az új cégbe.
Ezután, '95. augusztus 14-én az MSZOSZ-szel közölte a Postabank, hogy akkor adja meg a bankgaranciát a nyugdíjpénztár számára, ha vagyonkezelőnek kizárólag a Postabank Értékpapír-forgalmazási Rt.-t bízza meg. Ezek szerint a Postabank Értékpapír Rt. 2000-ig 65 millió forinttal támogatja az MSZOSZ országos nyugdíjpénztárát, ha lehetőséget kap a vagyonkezelésre. Az első 32,5 millió forintos részletből már át is utaltak 10,1 millió forintot. Mindenképpen elgondolkodtató, hogy ezek a Postabankkal kapcsolatos döntések nem voltak kellően megalapozottak. Sem érdemi, sem szakmai válasz nincs arra vonatkozóan, hogy miért volt mindez érdeke az önkormányzatnak. Ezt az Állami Számvevőszék jelentése is tartalmazza.
Azt szeretném kérdezni államtitkár úrtól, hogy tervezi-e a magyar állam az MSZOSZ-nek a szerződés szerint minden ellentételezés nélkül kifejtett több 10 milliós postabanki támogatás visszaszerzését. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem