ELNÖK (dr. Szili Katalin)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (dr. Szili Katalin)
ELNÖK (dr. Szili Katalin): Köszönöm szépen, jegyző úr. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést - amennyiben valamennyi képviselőtársam elfoglalja a helyét -, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat a külön szavazásra kért 75. pont kivételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 138 igen szavazattal, 69 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a támogatott módosító javaslatokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Most azokról az indítványokról határozunk, amelyekről a Házszabály értelmében még szavazni lehet.
Az ajánlás 1. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 1. §-ában a foglalkoztatási törvény 4. § (1) bekezdésének elhagyásával azt kezdeményezik, hogy minden munkaerő-piaci szolgáltatás ingyenes maradjon.
Felhívom figyelmüket, hogy a javaslat elfogadása kizárja az ajánlás 2. pontjában szereplő indítványt, amelyben Göndör István és más képviselők egyes munkaerő-piaci szolgáltatások térítésmentességére tesznek javaslatot.
Először az 1. pontot teszem fel szavazásra. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 78 igen szavazattal, 155 nem ellenében, tartózkodás nélkül nem fogadta el a módosító indítványt.
Most a 2. pontról határozunk. A bizottságok nem támogatják. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 77 igen szavazattal, 157 nem ellenében, tartózkodás nélkül utasította el a módosító indítványt.
Az ajánlás 3. pontjában Kiss Péter és más képviselők a törvényjavaslat 3. §-ában a törvény 8. § (4) bekezdése a) pontjára irányuló javaslatukban a rendszeres szociális segély megállapítására vonatkozó szabályok elhagyását javasolják. Az összefüggésekre figyelemmel együtt határozunk az ajánlás 36., 69. és 98. pontjairól is. Felhívom figyelmüket, hogy a javaslat elfogadása kizárja az ajánlás 4. pontjában szereplő indítványt. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kérem Avarkeszi Dezső képviselő úr szavazógépét is bekapcsolni. Köszönöm.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 82 igen szavazattal, 166 nem ellenében, tartózkodás nélkül utasította el a módosító indítványt.
Az ajánlás 4. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 3. §-ának a törvény 8. § (4) bekezdése a) pontjának módosításával azt javasolják, hogy ne legyen önkormányzati feladat a munkanélküliek foglalkoztatásának szervezése. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 76 igen szavazattal, 165 nem ellenében, 13 tartózkodás mellett utasította el a módosító indítványt.
Az ajánlás 5. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 3. §-ának kiegészítésével éves foglalkoztatáspolitikai stratégia kidolgozását javasolják. A bizottságok nem támogatják.
Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 90 igen szavazattal, 169 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett utasította el a módosító indítványt.
Az ajánlás 6. pontjában Kiss Péter és más képviselők a törvényjavaslat 4. §-ában a törvény 13/A. § (4) bekezdésének kiegészítésével a Munkaerő-piaci Alap irányító testülete véleményezési jogát biztosítják a munkaerő-piaci szolgáltatásokról szóló rendelet megalkotásához. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 95 igen szavazattal, 167 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett utasította el a módosító indítványt.
Az ajánlás 7. pontjában Füle István a törvényjavaslat 4. §-ában a törvény 13/A. § (4) bekezdésének kiegészítésével azt kezdeményezi, hogy a korábban nyújtott szolgáltatások, támogatások és azok feltételei ne legyenek tovább szűkíthetők. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 96 igen szavazattal, 169 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett utasította el a módosító indítványt.
Az ajánlás 8. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 5. §-ában a törvény 16/A. § (1) bekezdése felvezető mondatának szövegpontosítását kezdeményezik. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 95 igen szavazattal, 172 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett elutasította a módosító indítványt.
Az ajánlás 9. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 5. §-ában a törvény 16/A. § (1) bekezdése a) pontjának módosítását javasolják azzal, hogy a munkaadók foglalkoztatáspolitikai támogatását nem kell az önkormányzat vállalásához kötni. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 82 igen szavazattal, 170 nem ellenében, 15 tartózkodás mellett elutasította a módosító indítványt.
Az ajánlás 10. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 5. §-ában a törvény 16/A. § (1) bekezdése d) pontjának elhagyásával azt kezdeményezik, hogy a támogatásra idegen forrás bevonása is igénybe vehető legyen. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 80 igen szavazattal, 168 nem ellenében, 17 tartózkodás mellett nem fogadta el a módosító indítványt.
Az ajánlás 14. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 7. §-ában a törvény 20. § (2) bekezdésének kiegészítésével azt javasolják, hogy a támogatások további feltételeiről szóló rendeletet a miniszter 2000. május 1-jéig alkossa meg. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 98 igen szavazattal, 168 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el a módosító indítványt.
Az ajánlás 15. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 8. § (2) bekezdésében a törvény 21. § (4) bekezdésének kiegészítését kezdeményezik. Lényege: a kamatok és a támogatás visszakövetelésétől különös méltánylást igénylő esetben csak írásbeli kérelemre lehet eltekinteni. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 101 igen szavazattal, 172 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett nem fogadta el a módosító indítványt.
Az ajánlás 16. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 8. §-ának (2) bekezdésében a törvény 21. § (4) bekezdésének módosítását kezdeményezik. Ebben azt javasolják, hogy a támogatás visszakövetelésétől való eltekintést biztosító jogkör ne legyen minden eljárási szakaszban szabadon gyakorolható. A bizottságok nem támogatják. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 103 igen szavazattal, 170 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett nem fogadta el a módosító indítványt.
Az ajánlás 18. pontjában Béki Gabriella a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 27. § (2), (3) és (6) bekezdéseinek elhagyását javasolja. Az ehhez kapcsolódó 24., 27., 32., 80. és 91. pontokban a törvényjavaslat egészének módosításával azt indítványozza, hogy a jelenleg hatályos egyéves időtartamú ellátási rendszer maradjon érvényben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Felhívom figyelmüket, hogy a javaslatok elfogadása esetén nem határozunk az ajánlás 19., 20., 21., 22., 23., 25., 33. és 81. pontjaiban szereplő indítványokról. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 105 igen szavazattal, 174 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett elutasította a módosító indítványt.
(12.20)
Az ajánlás 19. pontjában Kiss Péter és más képviselők a munkanélküli-járadék jogszerző idejével kapcsolatos rendelkezés módosítását kezdeményezik. A bizottságok nem támogatják. És önök?
Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 100 igen, 176 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett utasította el.
Most az ajánlás 20. pontjában szereplő indítványt teszem fel szavazásra, amelyben Kiss Péter és más képviselők a munkanélküli-járadék folyósítása leghosszabb időtartamát meghatározó rendelkezés elhagyását kezdeményezik. Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja az ajánlás 21. és 22. pontjában szereplő indítványokat. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés?
Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 102 igen, 171 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 21., illetve 22. pontjaiban Göndör István és más képviselők, továbbá Füle István a munkanélküli-járadék folyósítása leghosszabb időtartamára tesznek alternatív javaslatot.
Először az ajánlás 21. pontját teszem fel szavazásra, amelyben az előterjesztők 360 napot javasolnak. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 106 igen, 169 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el az indítványt.
Most a 22. pontról határozunk, amelyben a javasolt időtartam 365 nap. A bizottságok nem támogatják. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 106 igen, 170 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett utasította el.
Az ajánlás 23. pontjában Kiss Péter és más képviselők a törvényjavaslat 12. § (3) bekezdésében a törvény 27. § (6) bekezdésének elhagyását javasolják.
Az alaprendelkezés a képzésben részt vevő munkanélküliek járadékfolyósításának időtartamát csökkenti. Ezzel összefüggésben határozunk a 81. pontról is. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 108 igen, 171 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett utasította el a módosító indítványt.
A 25. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 13. § (1) bekezdésében a törvény 28. § (1) bekezdése d) pontjának kiegészítésével a munkanélküli-járadék megszüntetését kizáró okok körét bővítik. A bizottságok nem támogatják.
Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 92 igen, 169 nem szavazat és 17 tartózkodás mellett utasította el.
A 26. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 15. §-ának elhagyását javasolják. Az alaprendelkezés a nyugdíj előtti munkanélküli-segély folyósítása csökkentésére vonatkozó okokat határozza meg. A bizottságok nem támogatják. És önök? (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 106 igen, 171 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett elutasította.
Az ajánlás 29. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 16. §-ában a törvény 36. §-ának elhagyását javasolják. Az alaprendelkezés a munkanélküli körülményeiben bekövetkezett változásról történő bejelentési kötelezettségét tartalmazza. Felhívom figyelmüket, hogy a javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 30. és 31. pontjaiban szereplő indítványokat. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító indítványt 106 igen, 173 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett elutasította.
Az ajánlás 30. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 16. §-ában a törvény 36. § (1) bekezdésének kiegészítését javasolják azzal, hogy a munkanélküli-ellátásban részesülő személynek kereső tevékenységéről a munkakezdést megelőző munkanapon kell bejelentést tennie. A bizottságok nem támogatják. És az Országgyűlés?
Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító indítványt 105 igen, 169 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 31. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 16. § (1) bekezdésében a törvény 36. § (2) bekezdésének módosítását javasolják. Ebben nem kötik konkrét határidőhöz az alkalmi munkavállalói könyv bemutatását. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 107 igen, 171 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett utasította el az indítványt.
Az ajánlás 33. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 17. §-ában a törvény 37. §-a (4) bekezdésének elhagyásával azt javasolják, hogy a munkanélküli-ellátás visszakövetelésétől mezőgazdasági őstermelő esetén is el lehessen tekinteni. A bizottságok nem támogatják. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 108 igen, 169 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett utasította el.
Az ajánlás 34. pontjában Kiss Péter és más képviselők a törvényjavaslat 18. § (1) bekezdésében a törvény 39. § (3) bekezdése g) pontjának módosítását javasolják. Ebben a Munkaerő-piaci Alap részfinanszírozási kötelezettségére vonatkozó rendelkezést bővítik. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 106 igen, 174 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett elutasította a módosító indítványt.
Az ajánlás 35. pontjában Kiss Péter és más képviselők a törvényjavaslat 18. § (3) bekezdésében a törvény 39. § (5) bekezdésének elhagyását javasolják. Az alaprendelkezés a munkahelyteremtésre irányuló további célelőirányzat elkülönítésére tesz javaslatot. Ezzel összefüggésben határozunk a 37. és 84. pontokról is. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés a módosító indítványt 104 igen, 173 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett elutasította.
A 38. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 19. §-a (1) bekezdésének módosításával a Munkaerő-piaci Alapról való rendelkezéshez az oktatási miniszter egyetértési jogára tesznek javaslatot. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 106 igen, 172 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett elutasította az indítványt.
A 40. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 26. §-ában új fogalmakkal egészítik ki az előterjesztést a szociális törvényre vonatkozóan, a 41. pontban pedig a vagyon fogalmára tesznek alternatív tartalmú módosító javaslatot.
Először a 40. pontról határozunk, amelyet a bizottságok nem támogatnak. Kérem, szavazzanak! És kérem ismételten Avarkeszi Dezső képviselő úr gépét bekapcsolni, mert jelzi a képviselő úr, hogy ismételten nem működik a szavazógépe. Köszönöm szépen. (Szavazás. - A táblán 45 igen, 110 nem szavazat és 7 tartózkodás jelenik meg.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Megismételjük ezt a szavazást, mert feltehetően vagy több képviselőtársam gépe nem működött, vagy pedig ez a bejelentés zavarta meg a Házat. Így kérem szépen a táblát ismételten szavazásra előkészíteni.
Tehát, tisztelt képviselőtársaim, először arról a 40. pontról határozunk, amelyet a bizottságok nem támogattak. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés a módosító javaslatot 87 igen, 173 nem szavazat és 18 tartózkodás mellett utasította el.
(12.30)
Most a 41. pontot teszem fel szavazásra. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot - Avarkeszi Dezső képviselő úr igen szavazatával együtt - 104 igen, 172 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett elutasította.
A 42. pontban Szabó Sándorné a törvényjavaslat 26. §-ában a szociális törvény 4. §-a (1) bekezdésének kiegészítésével azt kezdeményezi, hogy ne minősüljön jövedelemnek a rendszeres gyermekvédelmi támogatás és nevelési segély. A bizottságok nem támogatják. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 106 igen, 173 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 8. pontjában Dán János a törvényjavaslat 26. §-ában a jövedelemnek minősülő körből bizonyos feltétel esetén az őstermelői tevékenységből származó bevételt elhagyni javasolja. Az egészségügyi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 119 igen, 157 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett utasította el.
A 44. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 27. §-ában az időskorúak járadékának havi összegét meghatározó rendelkezést módosítják. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 102 igen, 171 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett utasította el az indítványt.
A 45. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 27. §-ának módosításával azt kezdeményezik, hogy a törvény alkalmazásában ne minősüljön jövedelemnek az a fizetés, amely nem éri el az öregségi nyugdíj összegének 50 százalékát. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 104 igen, 173 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett elutasította az indítványt.
A 46. pontban Erkel Tibor a törvényjavaslat 28. §-ában jogszabály-hivatkozást pontosít. A bizottságok nem támogatják. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 27 igen, 253 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el a képviselői indítványt.
A 47. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 28. §-ában szövegpontosítást terjesztenek elő. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 107 igen, 171 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el a módosító indítványt.
Az ajánlás 50. pontjában Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 29. §-ában a megélhetéshez biztosított összeg határának megemelését kezdeményezik. Ezzel összefüggésben határozunk az 58. pontról is. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 104 igen, 164 nem szavazat és 13 tartózkodás mellett elutasította az indítványt.
Az 51. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 29. §-ában az aktív korú, nem foglalkoztatott személyre vonatkozó meghatározás módosítását kezdeményezik. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 107 igen, 171 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett utasította el az indítványt.
Az 54. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 29. §-ában a rendszeres szociális segély igénybevételét megállapító rendelkezés kiegészítését kezdeményezik. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 107 igen, 176 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett utasította el az indítványt.
A kiegészítő ajánlás 9. pontjában Farkas Imre a törvényjavaslat 29. §-ában az aktív korú munkanélküli együttműködési kötelezettségére vonatkozó szabályt egészíti ki. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt képviselőtársaim? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 108 igen, 173 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett utasította el az indítványt.
Az 59. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 29. §-ában az aktív korú munkanélküli együttműködési kötelezettségére vonatkozó szabályt kívánják kiegészíteni. A bizottságok nem támogatják. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 91 igen, 174 nem szavazat és 18 tartózkodás mellett elutasította az indítványt.
Tájékoztatom a képviselőtársaimat, hogy a 62. pontban foglalt módosító javaslatot az előterjesztője visszavonta.
A 64. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 29. §-ának módosításával azt kezdeményezik, hogy a szociális segély feltétele legyen az együttműködési kötelezettség, az intézményi háttér meglététől függetlenül.
A bizottságok nem támogatják. És az Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés a módosító indítványt 97 igen, 185 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett elutasította.
A 65. pontban Szabó Sándorné a törvényjavaslat 29. §-ában a jövedelemmel nem rendelkező jogosult részére folyósítható szociális segély havi összegét megállapító rendelkezést módosítja. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 90 igen, 175 nem szavazat és 20 tartózkodás mellett elutasította az indítványt.
A 68. pontban Kiss Péter és más képviselők a törvényjavaslat 30. §-a (2) bekezdésének elhagyását javasolják. Az alaprendelkezés a Munkaerő-piaci Alap pénzmegtérítési kötelezettségét tartalmazza. Ezzel együtt határozunk a 79. pontról is. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 88 igen, 176 nem szavazat és 20 tartózkodás mellett elutasította az indítványt.
A 72. pontban Erkel Tibor a törvényjavaslat 43. §-ában a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény 8. §-a (4) bekezdésének elhagyását indítványozza. Az alaprendelkezés a bizonyítási teher megfordulását kezdeményezi az ellenőrzés során. A bizottságok nem támogatják. És önök? (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 26 igen, 243 nem szavazat és 17 tartózkodás mellett elutasította az indítványt.
Az ajánlás 74. pontjában Szabó Sándorné a törvényjavaslat 49. §-ában a fogyatékossági támogatásra való jogosultság feltételeit módosítja. Az egészségügyi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés?
Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 106 igen, 177 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett elutasította a módosító indítványt.
A 76. pontban Béki Gabriella a törvényjavaslat 49. §-ában azt kezdeményezi, hogy a fogyatékossági támogatást csak akkor kell szüneteltetni, ha a jogosult hat hónapot meghaladóan tartózkodik külföldön. Ez tartalmilag kizárja a 75. pontot, amelyben Bernáth Ildikó azt javasolja, hogy már a negyedik hónaptól szüneteltetni kell a támogatást.
Először a 76. pontról szavazunk. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 108 igen, 171 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett elutasította az indítványt.
(12.40)
Most a 75. pontot teszem fel szavazásra. Az előterjesztő és a bizottságok támogatják. Frakciókérésre szavazunk.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 174 igen, 91 nem szavazat és 18 tartózkodás mellett elfogadta a módosító indítványt.
A 77. pontban Szabó Sándorné, valamint Béki Gabriella a törvényjavaslat 49. §-ában a fogyatékossági támogatás összegének emelésére tesznek javaslatot. A bizottságok nem támogatják. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 106 igen, 163 nem szavazat és 15 tartózkodás mellett elutasította az indítványt.
A 78. pontban Béki Gabriella a törvényjavaslat 49. §-ában az önkiszolgáló képesség teljes hiánya esetén is lehetővé teszi a magasabb összegű támogatás nyújtását. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 106 igen, 174 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett utasította el a módosító indítványt.
A 82. pontban Kiss Péter és más képviselők a törvényjavaslat 54. §-a (2) bekezdésének módosításával azt javasolják, hogy a törvény eszköztárából ne kerüljenek ki a munkahelyteremtő és -megőrző támogatások. Felhívom a figyelmüket arra, hogy a javaslat elfogadása magában foglalja az ajánlás 83. pontját. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés a módosító indítványt 108 igen, 179 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett utasította el.
Most Füle István javaslatát teszem fel szavazásra a 83. pont szerint. A bizottságok nem támogatják. És önök? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 105 igen, 173 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el a módosító indítványt.
Az ajánlás 88. pontjában Farkas Imre és Jauernik István a törvényjavaslat 54. §-a (3) bekezdésének módosításával azt kezdeményezik, hogy az ország két régiójának településein csak 2001. május 1-jétől lépjenek hatályba a törvény egyes rendelkezései. A 89. pontban pedig ezt a kört a súlyos foglalkoztatási gondokkal küzdő településekben határozzák meg. A javaslatok tehát alternatív tartalmúak.
Először a 88. pontot teszem fel szavazásra. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 96 igen, 179 nem szavazat és 15 tartózkodás mellett nem fogadta el a módosító indítványt.
Most a 89. pontról határozunk. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 96 igen, 177 nem szavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el a módosító indítványt.
A 90. pontban Béki Gabriella a munkanélküli-járadék folyósításának megállapítására irányadó 55. § (1) bekezdése elhagyását indítványozza. Ezzel együtt határozunk az ajánlás 92. pontjáról is. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt képviselőtársaim? (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 105 igen, 176 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett utasította el a képviselő asszony indítványát.
A 95. pontban Szabó Sándorné a törvényjavaslat 56. §-a (1) bekezdésének módosítását javasolja. Lényege: a jövedelempótló ellátás folyósításához a kérelmet a jogosultság keletkezésétől számított egy éven belül kell benyújtani. A bizottságok nem támogatják. És önök, képviselőtársaim? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 106 igen, 177 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett utasította el a képviselő asszony indítványát.
A 97. pontban Göndör István és más képviselők a törvényjavaslat 56. §-át az 54. életévét betöltő munkanélküli jövedelempótló támogatására vonatkozó speciális szabállyal egészítik ki. Az egészségügyi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És önök? (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 130 igen, 152 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett elutasította a képviselő úr indítványát.
Tisztelt Országgyűlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről kellett volna, de nem határozott az Országgyűlés. (Nincs jelentkező.) Nincs ilyen.
Tisztelt Képviselőtársaim! Zárószavazásra a jövő heti ülésünkön kerül sor.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem