PÁVA ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

PÁVA ZOLTÁN
PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Miniszter Asszony! "Az új évezred küszöbén" címet viselő kormányprogram "Egészséges testben egészséges lélek" fejezetéből idéznék: "A kormány világossá, átláthatóvá és egyszerűbbé kívánja tenni a sport szabályozási, irányítási rendszerét." Komoly és dicséretes célkitűzés; meg kell azonban állapítani, hogy ez idáig nem úgy tűnik, hogy egyszerűbbek és átláthatóbbak lettek a dolgok az irányítás területén. Ma ugyanis nincs még sportminisztériumunk - illetve ifjúsági és sportminisztérium -, nincs már elnöke az OTSH-nak. Nem tudni, hogyan tervezik be a jövő évi költségvetésbe a minisztériumok felsorolásában egyelőre nem szereplő minisztérium kiadásait.
Nincs még sportminiszterünk, van viszont egy új pozíció a magyar kormányban: a kijelölt vagy a leendő sportminiszter. Azt látjuk, hogy sokféle, sportot érintő ügyben megjelenik, nyilatkozik. Szeretném leszögezni: nem Deutsch Tamás személyével van gondom, hiszen képviselőtársam sport iránti szeretetéről, elkötelezettségéről jól ismert, csupán ez a köztes állapot zavar. Zavar az, hogy az OTSH elnökét, Harcsár Istvánt először felmentik, majd maradásra késztetik, kirendelik Stumpf István miniszter úr mellé, aztán tegnap kiderül, hogy végleg felmentik visszamenőleges hatállyal.
Bizonyára létezik és létező funkció ez a "kijelölt miniszter"-i cím, bár a '97. évi LXXIX. törvényben nem találjuk a nyomát. Szerepel viszont a törvény 5. §-ának 1. pontjában, hogy az állami vezető jogviszonya a megválasztásáról szóló, illetőleg a kinevezési okmányban rögzített naptól kezdődik, másodsorban a megválasztása, illetőleg kinevezése után esküt tesz, és a 4. pont szerint az állami vezető az eskütételt követően kezdheti meg működését.
A 10. § (1) bekezdése szerint a miniszter a jogszabályokban előírt feladat- és hatáskörében önállóan jár el, és ezért felelősséggel tartozik. Mindezek ellentmondani látszanak a mostani gyakorlatnak, hiszen a leendő miniszter úr éppen a minap nyilatkozta, hogy mennyi pénzt kap majd a megalakuló minisztérium. A Magyar Hírlap a szeptember 2-ai számában Deutsch Tamásra hivatkozva azt írja, hogy '99-től kétszeres pénz jut a magyar sportra. A Magyar Nemzet szerint kinyilvánította abbéli szándékát, hogy "A túlbürokratizált támogatási rendszer átalakul, az eddigi két közalapítvány helyébe egy lép, és az élsportot pénzelő Gerevich Alapítvány feladatait pedig jobbára az Olimpiai Bizottság veszi át."
Ezek elég nagy strukturális változások a magyar sportirányításban, igénylik a sporttörvény módosítását is. Elvárható lenne, hogy jogkörrel és felelősséggel bíró vezető irányítsa ezt a tevékenységet. Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy nem ártana erről a sportközvéleménnyel, az érintett szakemberekkel is konzultálni. Meggyőződésem: ha önök a sportminisztériumot felállították volna, ezek az anomáliák nem jelentkeznének ilyen formában.
Kérdésem tehát: szabad-e egy kormányzatnak bizonytalan, felelősség nélküli, kijelölt pozícióban lévő vezetőre bízni, egyelőre meghatározatlan időre szóló megbízatásnak tekinteni a magyar sport ügyét? És milyen jogi háttere van a "kijelölt miniszter" kifejezésnek? Várom miniszter asszony válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)
(15.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem