DR. SZABÓ JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ JÁNOS
DR. SZABÓ JÁNOS honvédelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Azzal kezdeném, hogy nem szeretném a honvédséget elüzletesíteni. Az üzlet, ha betör, beteszi a lábát valahová, a fegyelem fellazulásával jár. Tapasztalhatták máshol is, nemcsak a honvédségnél az elmúlt négy év alatt, hogy az ellenőrizetlen üzlet olyan hatásokat vált ki, amelyek igen kedvezőtlenek.
Ugyanakkor azonban szűkösek az anyagi lehetőségeink is. Ezt a kettősséget valamilyen formában fel kell oldani. Mi szeretnénk jó üzleteket kötni, hangsúlyozom. Tehát amikor bérbeadás útján hasznosítani kívánunk valamilyen ingatlant, történetesen lőteret, akkor a valós piaci értékekhez igazodva olyan használati díjat akarunk beszedni, amely megfelel történetesen a világpiaci követelményeknek is. Azt akarjuk elérni, hogy ne csak a technika, az eszközök, az alkatrészek, a tartozékok beszerzése történjen világpiaci áron, hanem azoknak a javainknak az értékesítése, hasznosítása is, amelyekkel mi rendelkezünk. Tehát nem akarjuk az országot, ezen belül a honvédelmi tárcát sem kiszolgáltatott helyzetbe hozni. És ez itt a lényeg! A kiszolgáltatottságot kell megszüntetni, olyan szerződéseket kell kötni, amelyek a világpiaci igényeknek megfelelnek.
Ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy súlyos, káros környezetvédelmi hatások keletkezhetnek ilyen gyakorlatok során. Tehát a minimálisra kell szorítani ennek lehetőségét, de a másik oldalról viszont a NATO-csatlakozással kapcsolatos követelményrendszer sürgősen megköveteli az együtt gyakorlást, az együtt történő hadgyakorlatok tartását annak érdekében, hogy a begyakorlottság ilyen formában is megvalósulhasson.
Tehát ezek az ellentétes hatások azok, amelyekre figyelemmel kell lenni akkor, amikor döntéseket hozunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Nem olyan sok esetben történt, összesen ötször, ebben az évben egy esetben, de minden esetet konkrétan vizsgálunk, és ezek összhatásait figyelembe véve hozzuk meg a kedvező döntést. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem