DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Teljes szövegű keresés

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A független képviselők... (Derültség és közbeszólások az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.) A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja - elnézést kérek... - arra a meggyőződésre jutott, hogy valahol egy kicsit távolabb kell keresni azon sikerek - amelyek kétségtelenül mutatkoztak az eltelt ötven nap alatt - eredőjét, amelyekről a miniszterelnök úr beszélt. (Taps és közbekiáltások az MSZP padsoraiból: Így van!) Meggyőződésünk, hogy e sikerek alapját a Független Kisgazdapárt és a Fidesz közötti koalíciós tárgyalások vetették meg (Derültség az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.), ezeken a tárgyalásokon nyertek megalapozást mindazok, amelyek mentén meggyőződésünk szerint hosszú távon működni fog ez a koalíciós kormányzat. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Amikor nyilvánosságra került, hogy a Fidesz és a Független Kisgazdapárt koalíciós tárgyalásai megkezdődtek, egymást követték azok a hírek, kommentárok, vélemények, amelyek azt kívánták sugallni, hogy a két párt programja, annak ideológiája vagy céljai nem összeegyeztethetők. Annál nagyobb volt egyesek csalódása, amikor kiderült, hogy mindkét párt a realitások talaján áll, és a realitásoknak megfelelően képes hosszú távon is együttműködni olyan módon, hogy ennek az eredője lehetett egy olyan kormányprogram, amely azt gondolom, hogy valóban a 2000. évre mutató, és amelynek a megvalósítása az egész ország érdekeit szolgálja. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
A kormányzati eredményben a mi meggyőződésünk szerint benne foglaltatnak az egyes minisztériumok teljesítményei. Világos előttünk, hogy azoknak a pártoknak viselniük kell a felelősséget, amely pártok minisztereket adnak, és ezeknek a minisztériumoknak a kormányprogram mentén helyt kell tudniuk állni. A Független Kisgazdapárt tudatosan vállalta annak a minisztériumnak - a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak - a vezetését, amelyről tudtuk, hogy olyan területen fog működni, ahol a legnagyobb nehézségek fognak mutatkozni.
(9.20)
Hiszen nem volt kétséges előttünk, ismertük a vidék összes gondját, tudtuk, hogy a mezőgazdaság milyen helyzetben van, mégis vállaltuk és vállalnunk kellett azokat a feladatokat, amelyek végső eredményeként meggyőződésünk szerint a vidék felemelkedése kell hogy bekövetkezzen. Azt is tudtuk, hogy válságjelenségek lesznek. Számítottunk rá, hogy ezeket a válságokat megpróbálják felnagyítani. Tisztában voltunk azzal is, hogy az időt nem mi választottuk meg, amikor a minisztereink a miniszteri székbe ülhetnek, hanem az a választók akaratából oly időben történt, amikor a búza már érett, amikor azt már betakarították, pedig a válság nem itt kezdődött, hanem régen, talán már akkor, amikor elvetették a búzát vagy azt megelőzően.
Azt gondolom, tisztelt Ház, hogy mindazok az intézkedések, amelyeket a minisztérium tett, különböző módon értékelhetők, az eredmények azonban önmagukért beszélnek: a válságot a minisztérium leküzdötte. (Taps a kormánypártok soraiban. - Moraj az ellenzéki padsorokban.) Meglehet persze, hogy időnként vannak és lesznek emberek - talán nagyon jómódú emberek -, akik saját kis gabonájukat a földjük végén elégetik. Előfordulhat, hogy szűk családi körben összejöveteleket rendeznek (Derültség.) - ez persze a televízióban jelentős hírként fog megjelenni, aztán, ha újra összejönnek, ez megint hír lesz. De ez nem változtat azon a tényen, tisztelt Ház, hogy ezt a válsághelyzetet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium feloldotta. Tudjuk, hogy lesz almakérdés. Tisztában vagyunk azzal, hogy az almakérdést követi a szőlőkérdés. Különböző kérdések lesznek, és biztosan újra és újra akadnak olyan emberek, akik fáradságot nem kímélve, az általuk megtermelt termények egyes részeit megsemmisítik. Ez azonban meggyőződésünk szerint azt a hosszú távú és határozott programot, amelyet a minisztérium már kidolgozott, semmilyen módon nem érintheti. A minisztérium programja egyértelmű: hosszú távra tervez, és a mezőgazdaság és a vidék felemelkedésén kíván dolgozni.
Tisztelt Ház! Amikor a Kisgazdapárt a honvédelmi minisztériumi tárcát elvállalta, tudta, hogy egy hatalmas csődtömeget vállal át. (Moraj az ellenzéki padsorokban.) Tökéletesen tisztában voltunk azzal (Szili Sándor: Nem baj, hogy belépünk a NATO-ba?), hogy milyen a hadsereg állapota. Meggyőződésem, hogy ez a minisztérium ezzel a vezetéssel tisztességgel el fogja vezetni a hadsereget a NATO-ba olyan módon - ha már a mikszáthi kedvenc közbeszólások ilyen jól hangzanak el, nos, el fogja vezetni tisztességgel a NATO-ba úgy -, ahogyan ezt az ország elvárja. El fogja érni azt is, hogy az ország biztonságban élhessen, mert a hadsereget mi nem gyengíteni, hanem erősíteni kívánjuk. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Tudjuk, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium sem egy könnyű minisztérium. Azt is tudjuk, hogy amit itt örököltek, az pénzben úgy fejezhető ki, hogy már elköltötték azt a pénzt, amit most lehetne költeni 1998-ban. Most valahogy úgy kell tervezni, hogy majd mi lesz 1999-ben. Azonban úgy gondolom, ez a minisztérium keményen dolgozik, és 1999-től komoly eredményekre számíthatunk.
Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja teljes erővel közre kíván működni abban, hogy a törvényalkotáson belül mindazok a fontos törvények, amelyek a kormány működését elősegítik, ide kerüljenek a Ház elé, ezek megfelelő törvények legyenek, és a Ház azokat el is fogadja. Mi magunk is törvény-előkészítő munkát kívánunk folytatni, mindenekelőtt azokon a területeken, amelyeket nagyon fontosnak tartunk. Ilyenek azok a joghézagok - és erre külön szeretnék utalni -, amelyek a büntetőjog területén, de különösen a gazdasági jog területén - nem tudni, hogy tudatosan, szándékosan vagy véletlenül - kerültek be a törvényekbe, de amelyek megszüntetése meggyőződésem szerint feltétlenül feladatunk. Nem lehet elvárni a jogkövetést ennek az országnak a polgáraitól akkor, ha azt hallják egyes cselekményekről, hogy erkölcsileg elítélendők, azonban a jogszabályok nem teszik lehetővé azok üldözését. Hosszú távon - és ez a Független Kisgazdapárt álláspontja - az erkölcsi álláspontok nem különbözhetnek lényegesen a jogszabályi rendelkezésektől. Az erkölcs nem válhat el a jogszabály alkotásától, mert ez azzal jár, hogy ettől kezdve a polgárok ezt nem fogadják el.
Tisztelt Ház! Végezetül engedjék meg, hogy kijelentsem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), és biztosítsam a miniszterelnök urat, az ország minden polgárát, hogy a Független Kisgazdapárt, annak képviselőcsoportja a közösen vállalt feladatokat el fogja végezni a teljes választási ciklusban reményeink szerint ezt követően is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem