VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úrnak teljesen igaza van, a bankkártya használata nemcsak a forgalomban lévő készpénz mennyiségét csökkenti, hanem a vásárlás során a bankkártya birtokosának is lényegesen nagyobb biztonságot jelent, tehát jó dolog.
Hazánkban az 1998 első félévi adatok alapján 2 millió 400 ezer bankkártya van forgalomban, és a bankkártyák mellett egyre jobban terjednek az elektronikus számlahozzáférés egyéb eszközei is. POS-terminál - amelynek funkciója, hogy használója készpénzt vegyen fel, illetve vásárlást bonyolítson le vele - egyrészt a kereskedőknél, másrészt a bankfiókoknál, harmadrészt a postákon található. A terminálok száma 15 866, ebből 3609 terminál PIN-kód elfogadásával működik, ami jóval nagyobb biztonságot jelent. A 3793 darab postai POS-terminált egyelőre csak pénzfelvétel céljára lehet igénybe venni, de a Magyar Posta tervezi egyéb postai szolgáltatások bevezetését is.
A POS-terminálokat és az ehhez szükséges kommunikációs kapcsolat telepítését, kiépítését a bankok végzik. A bankok és az elfogadó helyek polgári jogi szerződéseket kötnek egymással, melyben az elfogadó hely POS-terminálok használatáért történő fizetési kötelezettségét is rögzítik. A készpénz-helyettesítő eszközök használatára vonatkozó adatok azt bizonyítják, hogy bár a bankok saját piacnyitásaiknak megfelelően a terminálokat nagyrészt a fővárosban és a nagyobb településeken helyezték, illetve helyezik el, de a már telepített terminálok kapacitása sincs kellően kihasználva. A terminálok telepítésének a már meglévő általános forgalmiadó-törvények által biztosított igénybe vehető kedvezményen kívül további kormányzati eszközökkel történő ösztönzése a bankok támogatását jelentené, azonban úgy véljük, hogy ez nem lenne célszerű.
A pénzintézeti verseny erősödésével és a vásárlói szokások változásával a kártyával való fizetés minden bizonnyal szélesebb körben lehetőség és gyakorlat lesz a jövőben.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem