ERKEL TIBOR

Teljes szövegű keresés

ERKEL TIBOR
ERKEL TIBOR (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Folytatva a sort - egy sort -, csak szeptember 19-én két terjedelmes interjú foglalkozott a frankfurti könyvvásárhoz kapcsolódó és immár nemzetközi botránykővé növekedő ügyekkel. Az interjúk alanya mindkét esetben professzor Kulcsár Szabó Ernő akadémikus, irodalomtörténész volt, akit Dalos György mellé már az új minisztérium kért fel a program irodalmi kurátoraként. Tőle idézek mint az önök képviselőjétől: "Az eredeti elképzelést én politikai tartalmú koncepciónak tekintem, s úgy gondolom, hogy a politikai tartalmat a történeti dimenzió mélyítésével kell enyhítenünk. Vagyis a magyar kultúra egészére kell tekintenünk." Másutt: "A listák, amelyek korábban és jó előre elkészültek, módosítás alatt állnak. Egyoldalúság helyett sokoldalúságra törekszünk." Majd ismét másutt: "Ha valakit négy évig mellőztek, nem került be a digitális klasszikusok körébe, pedig komoly értéket képvisel." Ugyanakkor megállapítja: "Rosszindulat jele, ha valaki azért aggódik, mert feltételezi, kimaradnak a népi írók." Az ő összegzése: "Nem lehet, hogy akik eddig kimaradtak, most egyszerre leváltsák azokat, akik eddig voltak. Ez ugyanolyan válasz volna, mint amit meg akarnak esetleg vele torolni."
Most minderről az én összegzésem:
A minisztérium képviselője megállapította, hogy az eddigi válogatást politika motiválta. A kínálat emiatt egyoldalú, magyarképe hamis. Irodalmi életünk komoly értékeit négy éven át mellőzték. A frankfurti könyvvásárról kimaradnak a népi írók, vagy csak marginális szerephez jutnak. Vagyis volna ok számonkérésre.
Kérdezem államtitkár urat: egyetért-e Kulcsár Szabó Ernő akadémikus idézett megállapításaival - mert én igen, és ez interpellációm lényege. Egyetért-e azzal a konklúzióval, hogy nincs lehetőség csak jelentéktelen kozmetikázásra - mert én nem. Én nem értek egyet, és ez következő javaslataim lényege.
Dalos György úr, mint a berlini Magyar Ház igazgatója és mint a program kezdetektől irodalmi kurátora, véleményem szerint felelős a jelenlegi helyzetért, távozása mindkét pozíciójáról jelentősen előrelendítené a tárgyalt ügyet. A miniszteri elbocsátó döntést segítheti, hogy az említett úr megjutalmazta magát a frankfurti listára bejegyzéssel, ami összeférhetetlen köztisztviselői státusával, egyszerűbben: etikátlan. A minisztérium, illetve személyesen miniszter úr pár napon belül tárgyalásra kérheti a népi írók köztiszteletben álló képviselőit és érintett kiadóit. Csak a segítségükkel képzelhető el a gödörből való kivezető út megtalálása, egyben csillapítva a kibontakozott háborús feszültséget.
Végül haladéktalanul nyilvánosság elé kell tárni a már eddig részvételre kiválogatott írók és kiadók teljes listáját, a hírek szerint 300 millió forint elköltött pénz sorsát, amiről állítása szerint még Kulcsár Szabó úr sem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) tud semmit.
Utolsó mondatom: a kért rejtélyes lista egyelőre és ismereteink szerint tűrhetetlen arányban támogatja a Mérleg utcai baráti kört. Az ehhez fűződő tervekről, netán döntésről kérem miniszter úr államtitkár úr által képviselt válaszát.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem