DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Sajnos született egy rossz döntés 1995-ben, amelynek közvetlen okait két percben boncolgatni rendkívül nehéz lenne. Egy azonban egészen biztos, hogy a Horn-kormány felkészületlensége volt az, amelynek következtében az utolsó percben - miután nem volt elképzelése arról, hogy az önkormányzati törvénynek megfelelően hogyan kellene eljárni - született meg egy olyan kiegészítés, amely arról szólt, hogyan bújjon ki a kormány az alól a felelősség alól, hogy az önkormányzatokat megfelelő gázművagyonnal vagy abból való résszel el kellene látni.
A rossz megoldás hátterében azonban két dolog biztosan volt: az egyik a jogszabályi, a másik a gyakorlatnak betudható háttér.
(15.00)
A jogszabályi háttér az, amely meggyőződésem szerint jogalkotási törvényünk hiányosságából ered, ezért kérem tisztelettel a képviselőtársaimat, hogy ha ide kerül a jogalkotási törvény, akkor ez az eset is jusson eszükbe, hogyan lehet például egy ilyen horderejű törvénynél - hogy az Alkotmánybíróság döntését idézzem - olyan helyzetbe kerülni, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak nem volt lehetősége támpontokat adni a törvény értelmezésére, így született meg a megoldás.
A másik, a rossz megoldás hátterében az a gyakorlat áll, amely elég hosszú időn keresztül gyakorlat volt az Országgyűlésben, hogy igazán nagy horderejű kérdésekben az utolsó percben, sokszor kapcsolódó módosító indítvány formájában, mindenféle külső ellenőrzés nélkül, koncepciójában születtek új jogszabályok, illetőleg új jogszabályi előterjesztések.
Az előterjesztés is azt bizonyítja, hogy bizony súlyosan gondatlan törvény-előkészítési eljárás folyt, amely a gazdasági, a számszaki és az alkotmányjogi követelményeket alapvetően nem vette figyelembe. Hogy ez hogyan kerülhető el, ehhez nyilván kell egy nagy adag szerencse, amellé azonban módosítani kellene a jogszabályt, a gyakorlatot így kellene kialakítani, figyelembe kellene már venni az Alkotmánybíróság kilencéves gyakorlatát, és azt az igazságügyi minisztériumi apparátust, amely elég nagy szakértelemmel lett volna elődeink segítségére is abban, hogy ismételten elkerüljünk egy alkotmánysértő döntést.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem