DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt interpelláló Képviselő Urak! Csak nagyon röviden; mivel valóban nem először szerepel a Ház előtt ez a kérdés, csak nagyon röviden szeretném felidézni néhány mozzanatát.
Az ön által is említett bérleti szerződés a Budapest XIII. kerületi Váci út 37. szám alatti irodaház helyiségeit érinti oly módon - ahogyan ön is említette -, hogy az irodaház négy emeletén több mint 4 ezer négyzetméterről van szó, és ezen a több mint 4 ezer négyzetméteres területen mindössze 123 főt helyeztek el. Tehát valóban hatalmas, relatíve hatalmas bérelt területről van szó. A bérleti díj mértékét az osztrák központi statisztikai hivatal által közzétett '86-os fogyasztói árindex alapján határozták meg, amelyet az értékőrzés alapjának tekintettek. Így a mindenkor esedékes díjat a bérbe adó cég osztrák schillingben számlázta, amelyet a számla benyújtásakor érvényben lévő, MNB által kiadott középárfolyamon egyenlítettek ki.
A szerződés alapján így a bérbe vevőt terhelte a bérleménnyel kapcsolatos minden járulékos költség is, beleértve a felújítási munkálatokat, valamint az üzemeltetési költségeket is.
A kialakított négyzetméterárak az osztrák schilling mindenkori jegybanki jegyzéséhez igazodnak, és így teljesen érthető módon, annak emelkedő árfolyama esetén a forintban kifejezett összeg szükségszerűen tovább emelkedik.
Ezen szerződés fennállta alatt a bérlemény után '94. április 9-étől '98. szeptember 23-áig bezárólag bérleti díjként összesen 1 milliárd 62 millió forintot és egyéb jogcímen még több mint 3 millió forintot fizetett ki a társadalombiztosítás. Hozzáteszem, ebből az igen jelentős mennyiségű tőkéből teljes egészében megoldható lett volna például a Fővárosi és Pest Megyei Igazgatóság teljes elhelyezési problémája.
Arról is tájékoztatni szeretném a tisztelt Házat, hogy a megkötött szerződés '99. április 9-én jár le. Természetesen részben az önök bejelentése alapján is, de azt megelőző információk alapján is, Selmeczi Gabriella politikai államtitkár asszony soron kívül intézkedett, tehát a vizsgálatot elrendelte, a vizsgálat folyik. A felelősségi körök, illetve a személyi konzekvenciák megállapítására, levonására figyelemmel természetesen megvizsgáljuk a szerződés felbontásának lehetőségeit és annak kihatásait. Ennek eredményéről természetesen a tisztelt Házat - amint ezek az eredmények meglesznek - haladéktalanul tájékoztatni kívánjuk.
Még csak annyit - hiszen közben azért a sajtóban is jelentek meg reakciók ezzel az üggyel kapcsolatban, és ott valóban eltérő számok is megjelentek, ezt képviselő úr is említette -: a számok között valóban felfedezhető némi ellentmondás, hiszen ha a szerződésben szereplő összegeket beszorozzuk, akkor nem is az egyébként is magas 1 milliárd forintot, hanem a még megdöbbentőbb 3 milliárd forintot kapnánk.
(15.20)
A vizsgálat - és nem szeretnék itt elébe vágni, csak egyetlen meghökkentő mozzanatot említeni - még folyik. Az eddigi megállapítások szerint feltehetőleg arról van szó, hogy egy fordítási hiba folytán a magyar nyelvű szerződésben a háromhavi díjakat havi díjaknak fordították. Szerencsére a bérbe adó cég a német nyelvű szerződés alapján küldte el a számlákat, és így csak 1 milliárd forintba került ez a bérlet. Hogy hogyan került aláírásra egy fordítási hibás szerződés, ezt is a folyó vizsgálat fogja kideríteni, reményeink szerint minél hamarabb.
Köszönöm szépen, és kérem válaszunk elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem