DR. MAGYAR BÁLINT

Teljes szövegű keresés

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A kormány választási ígéreteiből maradéktalanul jószerivel csak egyet teljesít, de azt rendkívül nagy lendülettel; nevezetesen, amikor a választások előtt megígérte azt, hogy ami a választások után történni fog egy sikeres szereplés esetén, az több lesz mint kormányváltás, de kevesebb mint rendszerváltás. A kormány eddigi gyakorlata, nyilatkozatai ezt tükrözik.
Számunkra nem jelenti a polgári társadalom konszolidációját, számunkra nem jelenti a polgári értékek meggyökereztetésének szándékát, ha a kormányzat által felügyelt gazdasági pozíciók élére pártkatonákat vagy éppenséggel párt körüli cégek munkatársait, vezetőit nevezik ki.
Az SZDSZ a múltban is többször felemelte a szavát, ha állami tulajdonú cég élére egy párt politikusát kívánták kinevezni. (Varga Mihály: Ki is nevezték!) De úgy látszik, a Fidesz a kutyaharapást szőrével kívánja gyógyítani. Hiszen mi más üzenete lehet Simicska Lajos kinevezésének az APEH élére? Kettős üzenete lehet: az egyik az, hogy el kívánnak titkolni bizonyos tényeket, és ezt szolgálja az új elnöknek az az intézkedése is, amelynek során rögtön azokat a vezetőket távolította el az APEH éléről, akik azokat a cégeket vizsgálták, amelyek a Fidesz holdudvarába tartoztak. A másik üzenet pedig egyfajta fenyegetés lehet a gazdasági élet szereplői számára: ha bizonyos cégek nem tartoznak a Fidesz szellemi vagy gazdasági holdudvarához, akkor egy egészséges átvilágításra - természetesen pártsemleges módon - mindig számíthatnak. (Közbeszólás a Független Kisgazdapárt soraiból: Mit csinálunk?)
A Szerencsejáték Rt. élére is hasonló kinevezések történtek. Hiszen Pősze Lajost, az MDF egykori kampányfőnökét nevezték ki elnöknek, Hantosi Ferencet, a Mahir CityPoster vezérigazgatóját pedig vezérigazgatónak a Szerencsejáték Rt. élére. Annak a Mahir CityPosternek éléről, ahová 380 millió forint áramlott a Postabanktól, amelyről a kormánypártok képviselői szívesen szeretnek beszélni, hogy vajon hova tűnhettek azok a pénzek, amelyek a jelenlegi veszteségeket is okozzák. Itt van egy része ennek a pénznek, ám ez a kinevezési gyakorlatot nem változtatja meg, nem gondolták azt, hogy talán olyan személyt - ahova a Fidesz választási kampányában közreműködő céghez 380 millió forint érkezik - nem kell a Szerencsejáték Rt. élére vezérigazgatónak kinevezni.
A miniszterelnök úr ugyanakkor egy nyilatkozatában itt a Házban így fogalmazott: a kormány az eddigi megítélésem - megítélése - szerint sikeresnek bizonyult, és a polgárok támogatását kiérdemlő kinevezési gyakorlatát fokozott lendülettel folytatja a következő hetekben és hónapokban is. (Közbekiáltás a Fidesz soraiból: Úgy van! - Hosszan tartó taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.) Ezt erősítette meg a hét végi nyilatkozatában is. Hogy ez a kinevezési gyakorlat mennyire bírja a polgárok támogatását, azt jelzi egy közvélemény-kutatás is, amely arról szól, hogy Simicska Lajost a válaszadók 44 százaléka alkalmatlannak tartja, 13 százaléka tartja alkalmasnak. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
(15.20)
Ezzel az önkormányzati választások előtt azt üzeni az ország polgárainak, hogy amennyiben a Fidesz győz a helyi választásokon, akkor sok száz Simicska, sok ezer kis Simicska kerül a helyi önkormányzatoktól függő gazdasági pozíciókba. (Derültség és taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)
A kormányfő tegnapi előadásában arról is beszélt ugyanakkor - egyfajta tárgyalásra hivatkozva -, hogy a közszolgálati médiumok vezetői készek megtenni a szükséges lépéseket a sajtóban uralkodó erőviszonyok demokratikus követelményeknek megfelelő átalakítására. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Úgy van!) Ez lényegében nem mást jelent, mint a jelenlegi kormányzati dominancia erősítését, további fokozását a közszolgálati médiák élén (Moraj a Fidesz padsoraiban.), s ráadásul egyfajta megértő rokonszenvvel kíséri Pokol Bélának a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó törvényjavaslatát is, amellyel a magánkézben lévő elektronikus és írott sajtót kívánja korlátozni.
Az önkormányzatok számára ugyanakkor az az üzenet, hogy az önkormányzatoknak nem ellensúlyoknak kell lenniük egy demokratikus rendszerben - amely semmi más, mint súlyok és ellensúlyok rendszere -, hanem a kormányzati politika folytatását várják tőlük. Az önkormányzati választások pont azt szolgálják, hogy egy fejlett demokráciában az ellensúlyoknak és súlyoknak ez a rendszere fennmaradjon. Úgy tűnik, ez a gyakorlat, amelyet a kormány jelenleg folytat, nem a nagy múltú demokráciák (Közbeszólás az MDF padsoraiból.) gyakorlata irányában közelíti meg az országot.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem