DR. FÓNAGY JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Urak! Mélységesen egyetértek képviselő úrnak a korábbi, helytelen döntésekre vonatkozó, valamint a lelkiismeretlen eljárással kapcsolatos megállapításaival. (Taps a Fidesz soraiban.)
Azon kérdésére válaszolva, hogy szükség van-e az egyetlen varrat nélküli csőgyárra, azt mondhatom, hogy a szakmakultúra megtartása és a foglalkoztatáspolitika szempontjából valóban kívánatos lenne, de fenntartása mindenáron nem lehetséges. A jó megoldás az, ha a felszámoló egy olyan befektetőt talál, aki a szerződésben vállalja a további működtetést, és ehhez hozza a kedvező piaci hátteret is. Az értékesítés során a leglényegesebb szempont, hogy az új tulajdonos a gyár hosszú távú működését legyen képes biztosítani.
A tények szerint - mint ahogy két héttel ezelőtt már ismertettem önökkel - a melegen hengerelt acélcsövek értékesítési lehetőségei korlátozottak. A csőgyár százezer tonnás termelési kapacitásának jelenleg mintegy egynegyedét használja ki. Tájékoztatottam továbbá a tisztelt Házat részletesen arról is, hogy az elmúlt években közel másfél milliárd forint állami támogatásban részesült a csőgyár.
(15.30)
Nem fogadható el tehát az az észrevétel, hogy a gyár bezárása a Gazdasági Minisztérium szerint mindössze egy piactechnikai kérdés. Az előzőekben elmondottakból kitűnik, hogy a cég versenyképesen csak folyamatos állami támogatás mellett tud működni. Ezt a helyzetet pedig nem lehet fenntartani.
A képviselő urak kifogásolják, hogy a csőgyár '96-os alapításakor csak 6 millió forint készpénzt és 150 millió értékű készletet kapott. Ez az állítás nem helytálló. A Csepeli Csőgyár Vagyonkezelő Rt. '96 januárjában három társaságot alapított: a Csepeli Csőgyár Részvénytársaságot, a Csepeli Precíziós Csőgyártó Kft.-t és a Csepeli Acélcső Kft.-t. Az alapítással összefüggésben az ÁPV Rt. kölcsönszerződés keretében 609 millió áfa-finanszírozási kölcsönt nyújtott, illetve kezességet vállalt 450 millió forint forgóeszköz-finanszírozási hitel felvételéhez. A hitelt a Csepeli Csőgyár Vagyonkezelő Rt. alapvetően a Csepeli Csőgyár Rt. részére történő alapanyag-vásárlásokra fordította.
A dolgozók jogos munkabérének kifizetésére vonatkozó kérdésükre válaszolva elmondhatom, hogy az ÁPV Rt. szeptember 17-ei ülésén megerősítette, hogy a szeptember 1-jéig esedékes, de még ki nem fizetett 2,5 havi nettó munkabérére 108 millió forint összegben tulajdonosi kölcsönt nyújt. Az összeg átutalásáról az ÁPV Rt. gondoskodott, azt a mai napon a csőgyár dolgozóinak kifizették. A dolgozók tehát megkapták a szeptember 1-jéig esedékes munkabérüket. A kifizetést követő munkásgyűlésen 315 fő aláírásával is megerősítetten megfogalmazta további, a gazdasági realitásokat figyelembe vevő szándékait. Ezen szándékokat figyelembe vesszük, a dolgozók által feltett kérdésekre választ fogunk adni.
Kérem a képviselő urakat és az Országgyűlést, hogy a válaszomat szíveskedjenek elfogadni! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem