KELLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Remélem, megbocsátja nekem, hogy nem '95-96-os árkérdéseket fogok most itt feszegetni.
A múlt héten kérdést intéztem a miniszter úrhoz a nagy értékű balatonaligai üdülővel kapcsolatban, a kérdésre nem a miniszter úr, hanem ön válaszolt. Úgy ítélem meg, hogy a feltett kérdést a politikai államtitkár úr érdemben sajnos nem válaszolta meg, hanem azt sugallta, hogy tulajdonképpen e tekintetben az előző kormány mulasztott. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Így van!) A múlt héten nem idéztem a vonatkozó törvényi előírást, nem volt időm ideidézni a Házba, most ezt megteszem.
A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai '98. évi költségvetéséről szóló törvény 63. §-a a következőképpen rendelkezik: "Az Egészségbiztosítási Önkormányzat a részére ingyenes vagyonjuttatás keretében átadott Club Aliga üdülőkomplexumot a törvény hatálybalépésétől számított 30 napon belül köteles a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak értékesítés céljából átadni." A (2) bekezdés pedig azt mondja: "A Kincstári Vagyonigazgatóság az értékesítéstől számított 30 napon belül az (1) bekezdés szerinti vagyontárgynak az elidegenítés költségeivel csökkentett ellenértékét átadja az önkormányzatnak." - Tehát egyértelmű cél volt az aligai üdülőkomplexum értékesítése. Ezt egy évvel ezelőtt a Fidesz akkori képviselői is támogatták. A választásokat követően új helyzet állt be: az önkormányzat megszűnt, a társadalombiztosítást a kormány által kinevezett politikai államtitkár irányítja.
A fentiekre való tekintettel az eltelt több mint száz nap alatt már a tender kiírására is sor kerülhetett volna, ha a kormánynak nem lenne a hatályos törvénnyel ellentétes szándéka a hasznosítás tekintetében. A törvénnyel szemben a miniszterelnök úr és az egészségügyi miniszter úr megnyilatkozásai arra utalnak, hogy a kormány a törvénnyel szemben az Egészségügyi Minisztérium kezelésébe kívánja adni az ingatlant, s valamilyen meg nem határozott oktatási központot kíván ott működtetni, illetve létesíteni. Mindezek alapján, tisztelt államtitkár úr, most megismétlem a múlt héten feltett kérdéseimet, remélem, most lesz ideje érdemben válaszolni azokra. A kérdéseim tehát úgy szólnak:
Miért nem cselekszik a kormány a hatályos törvény szerint? Miért kívánja a kormány megfosztani a társadalombiztosítást a több milliárd forintos vagyon ellenértékétől? Az egészségügy miből fogja előteremteni az üdülő felújításának szintén többmilliárdos várható költségét? És miért nem az egészségügyi intézmények felújítására, beruházásaira fordítják a rendelkezésre álló pénzeszközöket?
Kérem államtitkár úr szíves válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(16.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem