DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Elöljáróban szeretnék két tényt leszögezni, és tulajdonképpen ezzel a két ténnyel kapcsolatban, legalábbis úgy gondolom, nincs is közöttünk valójában jelentős ellentmondás.
Az egyik, hogy való igaz, az elmúlt kormányzati ciklusban a mulasztást az önkormányzat követte el, ahogyan azt az elmúlt héten is elmondtam az ön kérdésére adott válaszban. És a másik tény, hogy ugyanakkor, tehát miközben a társadalombiztosítás felügyeletével összefüggésben jelentős jogszabályi változás történt, a képviselő úr által hivatkozott törvényi előírás valóban nem változott. Ezen az alapon azonban, úgy gondolom, a korábban eredménytelenül eltelt határidő betartását a jelenlegi kormányon számon kérni mégis indokolatlan.
A másik, amit szeretnék elmondani: az elmúlt négy év során a parlament az érdemi törvényalkotás nagyobbik részét valójában törvénymódosítások elfogadásával töltötte ki. Ezért aztán ha önök, annak a parlamentnek a vezető kormánypártja természetesnek tartották azt, hogy a korábban elfogadott törvényeket megváltoztassák, akkor, azt gondolom, furcsa dolog a jelenlegi kormányzaton viszont azt számon kérni, hogy miért kíván megváltoztatni egy előtte meghozott törvényt. Szóval, azt gondolom, hogy egy kicsit különös devianciaként beállítani azt, hogy egy kormány, egy legitim kormány egy előzetesen meghozott törvényt meg kíván változtatni. Azt gondolom, hogy ez teljesen természetes egy parlamenti demokráciában. És ráadásul még nincs is napirenden egyelőre ennek a megváltoztatása, ahogy ön is említette, csak a sajtóban hangzottak el különböző vélemények azzal kapcsolatban, hogy esetleg szükség lehet ennek a törvénynek a megváltoztatására. Ahogy a múltkori válaszomban is elmondtam, most megismétlem, egy teljes jogszabályegyüttes módosítása adhat csak majd átfogó és megnyugtató választ a képviselő úr kérdésére.
Ami az ön további kérdését illeti, a Club Aligának az önök és az önök által meghozott törvény, előzetes törvény szándékától eltérő hasznosítása a fentiekből következően egyáltalán nem jelenti automatikusan a társadalombiztosítási vagyon csökkenését. Erre utal az a tény is, hogy a kormány nem kezdeményezte azt a lehető legegyszerűbb megoldást, hogy egyszerűen hatályon kívül helyezi a hivatkozott törvény előírásait. A Club Aliga felújításával kapcsolatban vállalkozási alapú megoldásra kell törekedni, amint ezt az ügyre vonatkozó megnyilatkozásokból - és nyilván ön ezekre célzott - az egészségügyi miniszter úr is kifejtette.
Ebből következik képviselő úr utolsó kérdésére a nyilvánvaló válasz: a Club Aliga felújítására az egészségügyi ágazat költségvetési tervezete nem tartalmaz előirányzatot, ezért ilyen forrást értelemszerűen nem lehet az egészségügyi intézmények felújítására sem fordítani. Köszönöm, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem