DR. KONTRÁT KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány működésének 103 napja azt bizonyítja, hogy a kormány határozott lépéseket tesz a közélet tisztaságáért, a közélet tisztaságának helyreállításáért.
Az elmúlt négy évben az előző parlamentnek, illetőleg kormánynak négy esztendeje volt arra, hogy megalkossa ezt a törvényt. Ezt nem tette meg. Ez a kormány 103 nap óta működik, és azt kérem a tisztelt képviselő úrtól, adjon némi időt arra, hogy ezt a törvényt, amelyet a kormányprogramban rögzítetteknek megfelelően a kormány is nagyon fontos törvénynek tart, kellő időben meg tudja alkotni.
Ami pedig az ön által feltett kérdéseket illeti, azokra a következő választ szeretném elmondani. Bauer Tamás képviselő és ön szeptember elején törvényjavaslatot nyújtottak be a helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről. A kormány nem támogatta, valóban nem támogatta ennek a törvényjavaslatnak a napirendre tűzését. Egyébként a kormány képviseletében jelen lévő dr. Barabás Zoltán úr részletes indoklással látta el, illetőleg részletes indoklást fűzött ehhez az állásponthoz. Úgy gondoltuk, hogy 1998 szeptemberében már tárgyalni sem lehetett ilyen törvényjavaslatot, ezt több okból sem lehetett megtenni. Egyrészt azért, mert kétharmados törvényről volt szó, amely nem tárgyalható kivételes eljárásban, tehát még a választás napjáig sem volt esély a törvény megalkotására. Fontos ok az is, hogy a jelöltállítás időszakában az új összeférhetetlenségi szabályok nem hozhatók szóba. Ha erről tárgyalt volna akkor a parlament, zavart okozott volna a jelöltek kiválasztásánál, súlyosan megzavarhatta volna az önkormányzati választásokat. Nyilvánvaló, hogy az Országgyűlés bármilyen új összeférhetetlenségi szabályt állapít meg, az csak 2002-ben, a következő önkormányzati választásokon léphet hatályba. Nem kívánok a képviselő úrral vitatkozni arról, hogy az előző Országgyűlésnek volt-e ideje a törvényjavaslat megtárgyalására, de a tény az tény, a törvényt nem alkotta meg.
Az új kormány a programjában leszögezte, hogy fontos szerepet kap önkormányzati szinten is a korrupció elleni harc. Ehhez meg kell alkotni az önkormányzati képviselők jogállásáról és összeférhetetlenségéről szóló törvényt. A kormány a tervek szerint a jövő évben benyújtja az említett képviselői indítványnál átfogóbb törvényjavaslatot. Az új összeférhetetlenségi szabályok tehát a következő önkormányzati választásokon érvényesíthetők lesznek, a ciklus ideje alatt ugyanis a választási szabályok nem változtathatók meg. Ez az oka annak, hogy a kormány nem támogatta, nem támogathatta a képviselői önálló indítvány napirendre tűzését.
Meg kell jegyeznem, ahogy állítottam is, hogy a kormány képviselője részletes indoklással látta el álláspontját, bízunk abban, hogy a terveinknek megfelelően az 1999. évben ez a törvény megalkotásra kerül, és 2002-ben alkalmazhatók lesznek az új szabályok.
Kérem a képviselő urat, hogy az általam kifejtett indoklásra tekintettel, a válaszomat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem