HARRACH PÉTER

Teljes szövegű keresés

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Ha egy mondattal válaszolnék, azt kellene mondanom, hogy a kormány a közgyógyellátás rendszerének jogosultsági feltételeiben semmilyen változtatást nem tervez a jövő év elejétől. Engedjen meg azonban egy rövid szakmai, illetve politikai választ!
A törvény a közgyógyellátásra való jogosultakat három csoportra osztja. Az első csoport alanyi jogon veszi igénybe az ellátást, ez az ellátottak 50 százalékát teszi ki. A második csoport - az ön által is említett önkormányzati rendeletben szabályozott feltételek szerint - méltányossági alapon közgyógyellátott, ez az ellátottak 30 százalékát jelenti. Marad végül az a 20 százalék, amiről ön beszélt, akik normatív alapú közgyógyellátásban részesülnek. Ezeknek egy részét, mondjuk, 30 százalékát érinti a változás, tehát a közgyógyellátottaknak körülbelül 6 százaléka az, akikre vonatkozóan ön a kérdését feltette. Természetesen nem bagatellizálni szeretném a kérdését, hanem érzékeltetni, hogy nem az igazi problémához nyúlt - pedig van igazi probléma a közgyógyellátásban. Mi ez?
Valóban szeretnénk - ha nem is az év elejétől, de később mindenképpen - áttekinteni a közgyógyellátás rendszerét, méghozzá úgy, hogy az ténylegesen segítsen a rászorulóknak, de egyúttal megakadályozza a visszaéléseket. Abban az országban, amely a kiskapuk országa, és ahol ezeken a kiskapukon keresztül igen nagy forgalom bonyolódik, szükséges, hogy a forgalmat áttereljük a főkapuk felé.
Két problémát említenék a közgyógyellátással kapcsolatban: nem fix összeghez kell kötni, mert az merev szabályozás, hanem százalékos szabályozásra van szükség. Ezenkívül a felső határt be kell zárnunk, hogy éppen a közgyógyellátás kapcsán megszüntessük a kereskedést. A közgyógyellátást a betegség miatt szükséges mértékéig kell biztosítanunk.
Tehát a jövő év folyamán szándékunkban áll áttekinteni a rendszert, úgy, hogy igazságossá tegyük, minden rászoruló segítséget kapjon, és megakadályozzuk a visszaélést. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem