BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tegnapelőtt volt két hónapja annak, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke a Fidesz országos választmányának ülésén egy nagy érdeklődéssel övezett bejelentést tett. Ennek a bejelentésnek az volt a tartalma, az volt az üzenete, hogy a Fidesz vezetői ellen titkos adatgyűjtés folyt. Ráadásul olyan finom fogalmazásban hangzott el ez a bejelentés, hogy ez mindenki számára azt üzente, hogy itt az előző kormánynak ehhez a bejelentéshez valami köze volt. Ugyanazon a napon a Fidesz frakcióvezetője egy olyan nyilatkozatot tett, hogy itt egy magyar Watergate-ügyről van szó. Nagyon jól tudjuk, hogy a valódi Watergate-ügyben az akkori amerikai elnök utasítására lehallgatták az elnök politikai ellenfeleit. Ennek a kijelentésnek tehát nyilvánvaló üzenete volt, hogy itt valami lehallgatásról lenne szó, méghozzá az akkor hivatalban levő kormány utasítására. Ezt is követte aznap este egy televíziós nyilatkozat, ahol a Fidesz alelnöke nyilvánvaló utalást tett arra, mintha itt az akkori kormány lenne felelős a történtekért.
A magyar közvélemény és mi valamennyien, akik értesültünk erről a nyilatkozatról, természetesen izgatottan, azt is mondhatnám, gyanakvással fogadtuk ezeket a híreket, mármint hogy nyilván valami ilyennek történnie kellett, ha ilyen súlyú bejelentést tesz a miniszterelnök.
Azóta több mint két hónapja arra vár a magyar közvélemény, hogy megtudjunk valamit, hogy történt-e valami, ami ezekre a gyanúsításokra alkalmat ad. Amikor az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai kezdeményezték azt, hogy a kormány, a miniszterelnök, a tárca nélküli miniszter úr mutassa be azokat a dokumentumokat, amelyek ezt a gyanúsítást alátámasztják, nem kaptunk választ, a miniszter úr nem tárt bizonyítékokat a bizottság elé, és két hónap elteltével ez még mindig nem történt meg.
Tisztelt Országgyűlés! A kérdés az, hogy vajon valóban történt-e valami, ami sérti a köztársaság demokratikus rendjét, mely esetben az erre vonatkozó bizonyítékokat már elő kellett volna tárni. Azt hittük, hogy majd az önkormányzati választások előtti pillanatban kerül erre sor, ezen is túl vagyunk; vagy pedig nincsenek bizonyítékok, és őszintén szólva nem is tudom, hogy mi a teendő akkor, ha ilyen kijelentésre, ilyen vádra nincsenek bizonyítékok.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem