MÁDI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

MÁDI LÁSZLÓ
MÁDI LÁSZLÓ, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm, elnök asszony - előbb-utóbb minden probléma megoldódik. Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselőtársaim! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kimerítő vitát folytatott a témában, tehát a személyi jövedelemadó törvény jövő évre tervezett változtatásának általános vitára való alkalmassága tekintetében. Elég alapos és hatásaiban is, az egyes jövedelemcsoportok tekintetében is mélyreható vizsgálatokat, illetve problémaboncolást végeztünk. A bizottság 11 igen, 6 nem és 1 tartózkodás mellett a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak ítélte.
A kormánypárti képviselők mindenképpen hangsúlyozták, ellentétben az előttem szólóval, hogy a gyermekkedvezmény egy pozitív lehetőség. Tehát azt nem a diszkriminancia oldaláról kell vizsgálni, hanem egy olyan új lehetőség, ami eddig, ebben az évben nem volt. Ez egy többletlehetőség, amely bizonyos rétegek, elsősorban a családos állampolgárok számára nyújt többletkedvezmény-lehetőséget. Ez a többletkedvezmény-lehetőség igenis egy érzékelhető keresetnövekedéssel jár a családok számára, és lehetőség nyílik arra, hogy amennyiben a családi pótlékot megkapó személy nem tudja az adókedvezményt teljes egészében igénybe venni, akkor a házastársa tehesse ezt meg. Tehát választhat is a család kétkeresős modell esetén, hogy melyikük veszi igénybe; nyilvánvalóan a magasabb keresettel rendelkező veheti igénybe a gyerekek után járó adókedvezményt.
Világosan kell azt látni, hogy a Pénzügyminisztériumtól megkapott statisztikák alapján a két-három gyerekeseknél rendkívül jelentős mértékben javul a megmaradó jövedelemhelyzet, tehát reálkereset-növekedés, 6-8-10 százalékos reálkereset-növekedés történik, és az egygyerekeseknél is minimális az a jövedelemhatár, ami között egy nagyon minimális csökkenés áll fenn. Alapvetően tehát a kormány a gyerekkedvezmény révén a gyerekes családok jövedelmi helyzetének javítását teszi lehetővé.
Az SZDSZ képviselőjétől elhangzott az a felmerülő problematika, hogy a költségvetési igények szempontjából a tervezet milyen bevételi igénnyel számol, és ez a költségvetés egésze szempontjából mit is jelent. Nyilvánvaló, hogy ha a bevételi igények, a költségvetés egyenlege szempontjából a személyi jövedelemadó tekintetében indokoltnak tűnik, akkor bizony elég szűk a mozgástér a személyi jövedelemadón belül további kedvezmények és további, még nagyobb reálkereset-növekedés tekintetében. A helyzet sajnos így áll. A személyi jövedelemadó rendszerének ez az egyszerűsítése, ami a bevételeket is biztosítja, ilyen lehetőséget teremtett meg, amelyben alapvetően a gyerekes családok a kedvezményezettek.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem