KELLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én is csak a személyi jövedelemadóval kapcsolatos kisebbségi bizottsági véleményt szeretném ismertetni, gondolom, a helyi adókkal kapcsolatos álláspontunkat később lesz lehetőség elmondani.
Úgy gondolom, nem mondok újat azzal, ha azt mondom, hogy a bizottsági vitában a két ellenzéki párt bizottsági képviselői nem támogatták a személyi jövedelemadóról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. Az ellenzéki képviselők nem vitatták, hogy a kormánynak joga olyan csoportoknak előnyöket és hátrányokat biztosítani, ahogy neki ez szíve szerint való. Ami azonban elvárható - fogalmazódott meg a részünkről -, hogy a kormány világosan mondja meg, mi az, ami a szíve szerint való és mi az, ami nem. Meg kellett állapítanunk, nem kerültünk abba a helyzetbe, hogy világosan meg tudjuk fogalmazni alternatív javaslatainkat. A több mint kétórás vitában az ellenzéki képviselők véleménye egybeesett a tekintetben, hogy az erős politikai szándék felborította, felborítja az szja korábbi években felrajzolt rendszerét, az adótörvényekbe nagyon erősen belekeveredett a szociálpolitikai elgondolások részleges megvalósítása úgy, hogy közben párhuzamosan nem került még a Ház elé a kormány családpolitikai, szociálpolitikai elgondolásait megfogalmazó törvénycsomag.
Ez a személyi jövedelemadó törvény a mi álláspontunk szerint elfogadhatatlan egyenlőtlenséget eredményez a társadalomban. Bár a gyermektelen és a gyermek nélküli családokat nem különbözteti meg sajnos a törvényjavaslat, kétségtelen, hogy a gyermekkedvezmény révén kedvezményez társadalmi csoportokat. Súlyos hibája ugyanakkor a javaslatnak, hogy diszkriminálja a társadalmat, vagyis jövedelemnagyságtól teszi függővé azt, hogy valaki igénybe veheti-e az alkalmazotti adókedvezményt vagy sem. A változások következtében az alacsony jövedelmű családoknál közel 10 százalékpontos adóterhelés-növekedésre lehet számítani.
Elfogadhatatlan számunkra, hogy az alacsony jövedelmeket ezentúl adóztatni kívánja a kormány. A bizottsági vitában nagyon hangsúlyosan került elő az a probléma, hogy a képviselőknek nincs módjuk a személyi jövedelemadó tárgyalásával párhuzamosan megismerni a kormány költségvetési törvényjavaslatát. A költségvetési vitában a kormánypárti képviselők sokszor hivatkoztak arra, hogy majd jövőre az adóreformban meg fogjuk látni, hogy milyen mértékű változásokat fog bevezetni a kormány. Persze, az a helyzet, hogy a bizottsági vitában egyetlenegy kormánypárti képviselő nem tudott érdemben szólni arról, hogy az adóreform-koncepció mit fog takarni, csak azt mondták, hogy egy rávezető törvénynek fogjuk föl ezt a személyi jövedelemadó törvényt. Ugyanakkor a bizottsági vitában senki nem cáfolta, hogy a család összes adóterhelése növekedni fog. Ezt a benyújtott háttéranyag, tájékoztató anyag egyértelműen mutatja számunkra.
Szembesülnie kellett a kormánypártoknak azzal is, hogy a választások során nem azt ígérték, amit most a személyi jövedelemadó törvény megfogalmaz. Ez a törvényjavaslat a kormány által kijelölt hangsúlyoknak sem tud megfelelni, éppen ezért a költségvetési bizottságban a szocialista képviselők egyértelműen elutasították, a szabaddemokrata képviselők megosztottak voltak, tartózkodásukkal fejezték ki egyet nem értésüket a személyi jövedelemadó törvénnyel.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem