HORTOBÁGYI KRISZTINA

Teljes szövegű keresés

HORTOBÁGYI KRISZTINA
HORTOBÁGYI KRISZTINA, az egészségügyi és szociális bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az egészségügyi és szociális bizottság megtárgyalta a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. számú törvény módosításáról szóló T/276. számú törvényjavaslatot.
Mint a bizottság többségi véleményének előadója, elöljáróban szeretném elmondani: a kormány által kidolgozott új adórendszer egy nagyobb intézkedéscsomag része, melynek célja 2000-ig a családi típusú adózáson alapuló adórendszer bevezetése. A jelenlegi rendszert igazságosabbá kívánja tenni a kormány, mivel szükség van a terhek újfajta elosztására. Ezt célozzák azok az intézkedések, amely a T/276. számú törvényjavaslatban szerepelnek.
A gyermekek után járó adókedvezmény visszaállítása jelentős segítség lesz a gyermekes családoknak. Összegszerűen ez 20 400 forintot fog jelenteni évente és gyermekenként az egy, illetve két gyermeket nevelő családoknak, a három- és többgyermekes családoknál 27 600 forintot gyermekenként és évente, a súlyosan fogyatékos eltartottaknál pedig évi 29 200 forintot fogyatékos eltartottanként. Tehát ez a változás érinti a rokkantsági járadékban részesülő magánszemélyeket ellátó adózókat is. Mint az elmondottakból következik, az egészségügyi és szociális bizottság többsége a módosító javaslatban megfogalmazott A- és B-változat közül a magasabb kedvezményt biztosító A-változatot támogatja. Ez 1 millió 200 ezer adózót érint.
Az előterjesztés biztosítja azt is, hogy ha a családi pótlékban részesülő nem tudja igénybe venni a kedvezményt, mivel nincs annyi jövedelme vagy adója, akkor azt a házastársa is igénybe veheti. Mivel ezek a módosítások a családok terheinek csökkentését célozzák, az egészségügyi és szociális bizottság 13 igen, 8 nem szavazati aránnyal a javaslatot általános vitára alkalmasnak találta. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(9.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem