DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Dán Képviselő Úr! Először is szeretném kifejezésre juttatni megelégedésünket azért, hogy ön ilyen alaposan elemezte az állat- és növényegészségügy kérdéseit, amelyeket a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium is meghatározó fontosságúnak tart, hiszen lehet, hogy ez a kívülállók számára nem ismert, de tény, hogy ezen áll vagy bukik, hogy mennyi élelmiszert és állati eredetű terméket tudunk a világ piacain értékesíteni. Ezért tehát azok az előírások, amelyekre ön hivatkozott, nagyon fontos előírások, amelyeket a magyar állategészségügy és növényegészségügy eddig is mindenben betartott, és szeretném jelezni, hogy világviszonylatban is kiemelkedő az a színvonal, amelyet mi ezen a területen képviselünk.
Az állat-egészségügyi és élelmezés-ellenőrzési szakigazgatás az FVM megítélése szerint olyan részterülete az agrárigazgatásnak, amely szorosan kapcsolódik az állattenyésztéshez, tevékenysége arra irányul, hogy segítse az állattenyésztést a mind gazdaságosabb állami eredetű termék előállításában. E tevékenység körében egyidejűleg kell biztosítania a termelés, a feldolgozás, a tárolás és forgalmazás járványügyi és élelmiszer-biztonsági feltételeit. Ezen integrált célú feladatkör feltételezi, hogy szakmailag egységes, részfeladataiban pedig egymásra épülő, egymást feltételező és kiegészítő, de nem helyettesíthető, az élelmiszerlánc minden fázisában jelen lévő és szükség esetén a szakmai jog eszközeivel hatékonyan beavatkozni képes állat-egészségügyi szakigazgatási intézményrendszer álljon rendelkezésre. Ennek megfelelően az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési szolgálat legfontosabb feladata, hogy az Európai Unió és a világ más fejlett országai által is elfogadott, illetőleg megkövetelt ellenőrzési, vizsgálati és minősítési módszereket alkalmazza, közreműködjék a járványos állatbetegségek elleni védekezés feltételeinek megteremtésében, hatékony diagnosztikai, valamint állat-egészségügyi határellenőrzési intézményrendszert működtessen, az élelmiszer, a takarmány, az állatgyógyászati készítmények, zöldség- és gyümölcsellenőrzés területén a napi feladatokat ellássa.
Az állategészségügy hatáskörébe tartozó tevékenységet 1995 óta törvény szabályozza. A nemzetközi szervezetek közül a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatalnál, a FAO ragadós száj- és körömfájás elleni védekezés európai bizottságában, valamint a Codex Alimentarius bizottságában képviseljük Magyarországot. Eddig is fontos és egyre intenzívebbé váló szakmai és szervezési feladatokat kellett ellátnunk a Kereskedelmi Világszervezet állat- és növény-egészségügyi bizottságában. Természetesen emellett számos bilaterális egyezményt is kötünk ebben a kérdéskörben, így legutoljára felvetettük Ausztriával kapcsolatban, illetőleg az Európai Uniót illetően Franz Fischler úrral is tárgyaltunk ezekről a kérdésekről, hogy miként lehetne a magyar állategészségügyet és növényegészségügyet teljes egészében az európai normáknak megfelelően integrálni.
Én úgy gondolom, hogy ezen a területen igen jelentős előrehaladást értünk el, és a világszínvonalat jelenti a magyar állat- és növényegészségügy.
Ezért köszönöm megkülönböztetett figyelmét. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem