DR. FÓNAGY JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A fogyasztásiadó-rendszer megújítása, az 1998. január 1-jén bevezetett jövedékiadó-törvény a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszatérítés korábbi szabályait, úgy az anyagi jogi, mint az eljárásjogi szabályokat gyakorlatilag változatlanul hagyta. Az egyedüli érdemleges változást a visszatérítést bonyolító hatóság megváltozása jelentette.
1997 végéig ezt a feladatot - beleértve az 1997-ben beszerzett, de 1998-ban felhasznált gázolaj utáni adó-visszatérítéseket - az APEH látta el. Ez év elejétől viszont a jövedéki adóhatóság, vagyis a vámhivatalok végzik a visszatérítési igények elbírálását és teljesítését. Ez, hasonlóan a jövedéki adó beszedéséhez, új típusú feladat elé állította a VPOP apparátusát, ami a kezdeti időszakban, az év első felében valóban okozott kisebb-nagyobb zökkenőket.
A vámhivatalok egységes jogértelmezésének és végrehajtási gyakorlatának érvényesítése érdekében a VPOP időközben részletes utasítást adott ki az eljárásra, amelyben már figyelembevételre kerültek a mezőgazdasági termelők, a földművelésügyi hivatalok, az agrárkamarák által jelzett problémák is, például az, hogy a gazdajegyző hogyan járhat el a visszaigénylésre jogosult mezőgazdasági termelő helyett a visszaigénylési kérelmen a helyrajzi számok feltüntetésének kérdése, a bérbeadók adatainak megadása, a gépi bérmunkát végző számláján feltüntetett gázolajmennyiség elfogadása és hasonló témákban. A kiutalások gyorsítása, a jogos igények teljesítése érdekében az ügyintézést támogató adatfeldolgozási, számítástechnikai rendszerben is módosítások, egyszerűsítések történtek.
Információink szerint a visszatérítések rendben zajlanak, az eddig visszatérített adó összege az APEH által az 1997. évről áthúzódó tételekre adott visszatérítésekkel együtt megfelel az időarányos teljesítésnek. A vámhatóság tudatában van annak, hogy a tömeges visszaigénylések most várhatóak, erre a felkészülés megtörtént, a vámhivatalok felé kiadott belső utasítások biztosítani fogják az őszi csúcs zavartalan levezetését.
Kétségtelen, hogy a vámhivatalok a kiutalások előtt ellenőrzik a jogosultságot, a feltételek fennállását. Ennek során több esetben valóban kiderült, hogy hamis számlával próbálkoztak, például májusi számla alapján igényeltek vissza februári talaj-előkészítésre vonatkozó adót, vagy a földterület, a munkaművelet elvégzése nem felelt meg a valóságnak. Ilyen esetben nemcsak az adót nem adták vissza a hatóságok, de adóbírságot is kivetettek. Nem kifogásolható, hogy a vámhatóság komolyan veszi ezt az új feladatát, ellenőrzi a bejelentett igény jogosságát, kiszűri az esetleges próbálkozásokat.
Nem a mezőgazdasági visszaigénylők által követendő eljárás lett bonyolultabb, hanem a vámhivatali eljárás lett alaposabb, körültekintőbb a visszatérítési kérelmek elbírálása során. Természetesen az eddig még nem kezelt, a kérdésben is esetlegesen felvetett újabb problémák felmerülése esetén - s ilyeneket a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium is jelzett 1998. szeptember 22-ei levelében -, amennyiben ezek jogosak, szükségesnek tartjuk, hogy a vámhivatalok korrigálják gyakorlatukat, megfelelően járjanak el, és ne akadályozzák megalapozatlanul az adó-visszatérítéseket.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem