DR. KOLESZÁR LAJOS

Teljes szövegű keresés

DR. KOLESZÁR LAJOS
DR. KOLESZÁR LAJOS, az egészségügyi és szociális bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! A bizottság mint szakmai bizottság jegyzőkönyvéből kiderül, hogy ennél azért árnyaltabb volt az ott véleményt mondó képviselők hozzáállása a törvényjavaslathoz - még a kormánypárti képviselőké is -, mint amit Frajna alelnök úr itt elmondott; az ellenzéki képviselőké pedig egészen más volt.
Mi úgy ítéljük meg, hogy ma a kábítószerrel kapcsolatos büntető törvényhozás nemzetközi gyakorlatában két tendencia figyelhető meg. Egyrészt az, hogy a kábítószerekkel kapcsolatos illegális tevékenységek többségére egyre szigorúbb szankciókat állapítanak meg, míg másrészt az, hogy a kábítószer-fogyasztás és a -kereskedelem, -előállítás büntetőjogi megítélésében alapvetően eltér a jogalkotók értékítélete.
Véleményünk szerint azt a fejlődési irányt kellene követni, hogy a kábítószer-probléma büntetőjogi és egyáltalán a jogi megközelítése mellett a megelőzésben, valamint a már bekövetkezett egyéni és társadalmi károk csökkentésében egyre inkább az egészségügyi és szociális módszereket kellene előtérbe állítani. Az ilyen módszereket alkalmazó intézmények és hálózatok működtetése, a drogok elleni küzdelem a nyugat-európai, általunk követendőnek tartott országok gyakorlatának logikájában a fogyasztók vonatkozásában megelőzi, illetve sokszor helyettesíti is a büntetőjogi eszközök igénybevételét.
A kábítószer-fogyasztókkal kapcsolatosan kialakított türelmi zóna az ezt alkalmazó államok esetében a problémával kapcsolatos tolerancia mellett a tehetetlenség elismerését is jelenti, de ami ennél sokkal fontosabb, annak beismerését is, hogy mindaddig, amíg a drogfogyasztás alapvetően társadalmi probléma, addig a megoldásban is a társadalmi és nem a közhatalmi büntetőjogi eszközöket kell keresni. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kábítószer fogyasztásának, okainak és a visszaszorításra alkalmas eszközök megtalálásában elfogadhatatlan, rossz útját választjuk, ha a fogyasztói magatartást ilyen módon kriminalizáljuk. Véleményünk szerint nem büntethető az, aki kábítószert fogyaszt - nem büntetendő -, sokkal inkább segítségre szorul, beteg emberként kezelendő, és sokkal inkább kezelést javaslunk és ajánlunk mint büntetést.
Érthetetlen számunkra, hogy a törvényjavaslat miért nem tesz határozottabb különbséget az egyes kábítószerrel kapcsolatos magatartások között. Magunk sem tartjuk elfogadhatónak a kábítószer-fogyasztás terjedését. A differenciálás megtörténte azonban azt eredményezhetné, hogy lévén a fogyasztás társadalmi veszélyessége relatíve a legkisebb, a csekély mennyiségű kábítószer fogyasztása esetén akár büntetőjogilag értékelhetetlen szintű is lehetne. Véleményünk szerint a fogyasztás ellen ható társadalmi, szociális és egészségügyi intézmények kialakítását, működésének támogatását, hatékonyságát kellene inkább fokozni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a törvényjavaslat fiatalok ezreinek bebörtönzését jelentheti. Elfogadhatatlan számunkra, hogy a törvényjavaslat előterjesztői csaknem minden szakmai szervezet, egyesület véleményével, ajánlásával és kérésével szemben terjeszti ezt a javaslatot a tisztelt Ház elé. Ezért mi, ellenzéki képviselők úgy gondoljuk, hogy ezt a törvényjavaslatot ebben a formában nem tudjuk támogatni. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem