DR. FRAJNA IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. FRAJNA IMRE
DR. FRAJNA IMRE, az egészségügyi és szociális bizottság alelnöke, a bizottság előadója: Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális és egészségügyi bizottság megtárgyalta a büntető törvénykönyv illetékességi körébe tartozó passzusait, ezek a büntető törvénykönyvnek kizárólag a kábítószerrel összefüggő bűncselekményeket szabályozó passzusai.
A bizottság többsége a változtatás mindkét elvi irányát támogatta, miszerint mondja ki a büntető törvénykönyv azt, hogy a fogyasztás büntetendő cselekmény, és azt is, hogy a gyógykezelés lehetőségét csak a kábítószerfüggők esetében tartsa fenn.
A bizottság többségi álláspontja szerint a jelenlegi szabályozás ugyanis kifejezetten kétarcú szabályozási jellegre utal. A fogyasztás jelenleg is büntetendő cselekménynek számít, mármint abból a szempontból, hogy csak az a fogyasztás nem számítana büntetendőnek, ha valami módon valaki a szervezetébe teleportálná (Sic!) a kábítószert, hiszen minden egyéb megelőző aktus büntetendő a hatályos büntető törvénykönyv szerint, a kábítószer megszerzése és tartása is. Ebből a szempontból az, hogy egy kábítószerfüggőnél a fogyasztást mint utolsó lépést kivesszük ebből a rendszerből, igazából csak a büntető törvénykönyv egységes elvi üzenetét jelenti, mint ahogy a kábítószert fogyasztani bűn.
A másik része hasonló volt ehhez, hiszen az elterelés lehetősége, miszerint az a kábítószer-fogyasztó, aki egy hat hónapos orvosi gyógykezelést választ a büntetés helyett, az mentesülhetett a büntetés alól, önmagában orvosi képtelenséget tételezett fel. Egy alkalmi kábítószer-fogyasztó ugyanis makkegészségesnek tekinthető, mármint kábítószer-függőség szempontjából, azaz hat hónapig orvosilag gyógykezelni rajta nincs mit. Magyarán az a vállalása, hogy ő hat hónapig orvosilag gyógykezelteti magát eme betegségéből kifolyólag, nem más, mint egy jogilag szentesített képmutatás, az ő esetében a kábítószerfüggésről való leszoktatás szerencsére nem jön szóba. Ebből a szempontból tehát a bizottság többsége támogatta azt, hogy az elterelés lehetőségét a kábítószerfüggők esetében tartsuk fenn.
A bizottság többségében is felmerültek azok a kérdések, hogy a kábítószer-fogyasztásnál a társadalmi veszélyesség kérdése igen különböző magatartási formákat foglal magában, egészen az alkalmi kábítószer-fogyasztástól kezdve a kipróbálóig, illetve a rendszeresen kábítószert fogyasztó egyénekig, akik egyébként kábítószer-szükségletüket különféle bűncselekmények útján fedezik.
A bizottság többsége is úgy gondolta, hogy ebben a kérdésben valószínűleg van lehetőség arra, hogy az egyes kábítószer-fogyasztási formáknál a cselekmény társadalmi veszélyességéhez kapcsolódóan módosítsuk a szabályokat. De összességében, egyetértve a szabályozás két jelentős elvi irányával, általános vitára alkalmasnak találta a büntető törvénykönyvet.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(17.10)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem