DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS

Teljes szövegű keresés

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS
DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS, az önkormányzati és rendészeti bizottság elnöke, a bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A napirendi ponton szereplő törvényjavaslatot korábban az önkormányzati és rendészeti bizottság megtárgyalta. A bizottságban elhangzott érveket, ellenérveket röviden akként fogalmaznám meg, figyelemmel arra is, hogy a törvény jogalkotói szándékát az ott lévő kormányképviselők abban foglalták össze: szigorítani kell a büntető jogszabályokat, annál is inkább, mert a közbiztonság is megkívánja, noha nem csupán büntetőjogi eszközök alkalmasak a közbiztonság biztosítására.
A jogalkotói szándék két okot jelölt meg a szigorításra: a súlyosabb bűnözési fajták, a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépés motiválása - lényegében ez a kormányzati szándék egyrészről; másrészről pedig figyelemmel arra - az eljárásjogi kodifikációt is tekintve -, hogy évente mintegy 80 milliárd forintos kár keletkezik bűnözésből eredően, és ennek mintegy 6 százaléka térül meg, valóban indokolt ennek a bűnözésnek a visszaszorítása. Ezzel támasztották alá a kormány képviselői - egyébként helyesen - a törvényjavaslatot.
A képviselők közötti okkifejtés során kétféle álláspont alakult ki: nagyobb részben a képviselőtársaim egyetértettek azzal, hogy ez a törvényjavaslat alkalmas parlamenti vitára, valóban szükségszerű; egyes képviselőtársaim azt is megfogalmazták: aggályos, hogy későn került ez a törvényjavaslat még ily formában is a magyar parlament elé.
Vita alakult ki a középmérték lehetővé tételének ügyében, arra hivatkozással, hogy a bírói mérlegelés jogkörét csorbítja. Megnyugtató megállapodás nem született sem az egyik, sem a másik oldalon.
Különös vitát váltott ki a bizottságban a börtönök, a börtönviszonyok helyzete, a börtönellátás, netalán új börtönök építése, ha valóban sikeresebb bűnüldözésre kerül sor.
(17.00)
A bizottság külön foglalkozott azzal a veszélyeztetettséggel, azzal a veszélyeztetett réteggel, amely éppen a taxisokat érintené. Pro és kontra érvek egyaránt elhangzottak; itt fogalmazódott meg, hogy a büntetési tételek túl szigorúak, nincs szükség kódexváltoztatásra, másrészt nincs előkészítve általános vitára ez az egész jogi szabályozástervezet vagy javaslat.
Végül is a bizottság arra a többségi álláspontra helyezkedett, hogy a javaslat alkalmas a parlament előtti megtárgyalásra, figyelemmel a nemzetközi szerződésekre és az alkotmányra is tekintettel.
Végül is a bizottság 17 igen szavazattal, 8 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett alkalmasnak tartotta a törvényjavaslat megvitatását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem