PÁL BÉLA

Teljes szövegű keresés

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA (MSZP): Én is Font Sándor képviselőtársamhoz csatlakoztam volna, úgyhogy lehet, ha egyszerre mondjuk el, akkor rímelt volna a dolog.
Azzal szeretném kezdeni, hogy nem azt kifogásolom, hogy önök a Magyarok Világszövetségét szeretnék egy nagyobb összeggel támogatni, hiszen ezt egy kormánypárt, ha így gondolja, megteheti, de parlamenti demokráciában nem az a szokás, hogy az ellenzéket szólítják fel arra, hogy akkor keresse meg ennek a helyét, hanem a kormánypárti képviselők a kormánnyal közösen maguk találják meg azt, hogy ez milyen összegből támogatható. Ha nem, és mondjuk más dologhoz nyúlnak, például ebben az esetben, mint ahogy önök az '56-os intézettől vagy a Politikatörténeti Alapítványtól kívánják elvonni ezt a pénzt, ennek - azt gondolom - nyilvánvalóan politikai szándékai lehetnek.
Én ezt nemcsak azért sajnálom, amit képviselőtársaim elmondtak, hogy például a Politikatörténeti Alapítványnak nagyon jelentős tudományszervező tevékenysége van, hogy jelentős a könyvkiadói tevékenysége, amely könyveket nagyon sok esetben felsőoktatási intézményekben is használnak, de szeretném elmondani a képviselő úrnak, hogy az alapítvány két nemzeti értéket képviselő közcélú gyűjtemény működésének feltételeit és használatát is biztosítja. A magánlevéltárban 1200 folyóméter irat és külföldi levéltárakban feltárt magyar vonatkozású iratokból készült 284 tekercs film van; itt található '48-ig a nemzetközi levéltárakból származó, Magyarországgal kapcsolatos dokumentáció egyedülálló gyűjteménye; a nyilvános tudományos szakkönyvtár pedig Magyarország egyetlen olyan gyűjteménye, amely évtizedek óta a magyar és nemzetközi politika történetéről szóló kiadványok, folyóiratok megőrzésével foglalkozik; könyvállománya 125 ezer kötetet foglal magába, idegen nyelvű könyveinek száma meghaladja a 25 ezret, folyóirat-állománya körülbelül 6 ezer címet foglal magába, ebből közel 2700 az idegen nyelvű periodika.
Ezeket az adatokat csak azért mondtam, mert azt gondolom, hogy luxus egy ilyen intézményt, amely a XX. század történetével foglalkozik, és ebben magánlevéltár, tudományos szakkönyvtár is működik, azért megszüntetni, mert egy másik szervezetet támogatni akarunk. Meg kell találni annak a forrását, hogy a Magyarok Világszövetségét milyen más forrásból lehet támogatni.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem