FEHÉRVÁRI TAMÁS

Teljes szövegű keresés

FEHÉRVÁRI TAMÁS
FEHÉRVÁRI TAMÁS, az ifjúsági és sportbizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az ifjúsági és sportbizottság a múlt heti ülésén tárgyalt a leendő Ifjúsági és Sportminisztériummal kapcsolatos törvényjavaslatról.
Az ülésen elhangzottak közül néhány dolgot kívánok kiemelni. A bizottság többsége egyetértett abban, hogy a kormányprogram kiemelt jelentőséget tulajdonít a sportnak és az ifjúságpolitikának, illetve ezek népegészségüggyel kapcsolatos összefüggéseinek.
Az ifjúságpolitika, illetve a sportélet kormányzati irányítása, befolyásolása és az ezzel kapcsolatos állami finanszírozási rendszer eddig szétaprózódott a különböző állami szervek és más közjogi szervezetek között. A bizottság és a szakma is egyetértett azzal, hogy ezt a szétaprózottságot meg kell szüntetni, és a két terület összevonásával, minisztériumként való működtetéssel a kormány alá kell rendelni. Ezt a célt szolgálja az Ifjúsági és Sportminisztérium 1999. január 1-jével történő létrehozása.
Mivel a leendő sportminisztérium kialakítása jelentős állami és közigazgatási változásokat von maga után, ezért szükség volt ezen témaköröknek a megtárgyalására, hiszen mindez nem oldható meg egyszerű névváltoztatással. A közigazgatási szervezeti változások több olyan törvényi hatáskört is érintenek, amelyek az új minisztérium létrejöttével megoldásra várnak.
Tartalmi változást jelent január 1-jétől az is, hogy a gyermek- és ifjúsági alapprogram szintén a miniszter rendelkezése alá kerül. A támogatandó célok és az ifjúsággal kapcsolatos feladatellátás a magyar intézményrendszerben eddig több minisztérium és állami szerv hatáskörébe tartozott, ami számos működési és szervezési problémát vont maga után. Az egységes irányítás lehetővé teszi, hogy az ifjúságot érintő kérdésekben az eddigieknél összehangoltabb kormányzati munka érvényesüljön, valamint a több tárca illetékességéhez tartozó területek közötti együttműködés biztosított legyen. Ezért a bizottság többsége egyetért a létrehozandó sportminisztérium feladat- és hatásköri meghatározásával és a minisztérium létrehozásából adódó szervezeti változásokkal, valamint az új struktúra kialakításával.
Ennek indoka az, hogy így egyértelművé válnak a sporttal és ifjúsággal kapcsolatos teendők, egy tárca felel ezekért a területekért és koordinálja a feladatait, megvalósítható a racionális, célszerű finanszírozási és a finanszírozást ellenőrző rendszer. Az ország hosszú távú lehetőségekhez jut a társadalmat károsan érintő folyamatok megelőzésében - lásd öngyilkosság, italozás, szív- és keringési megbetegedések, kábítószer-fogyasztás -, megvalósítható egy egészségesebb, testben és lélekben ellenállóbb társadalom kialakítása. Lehetővé válik egy korszerű, piaci viszonyok között működő sportszféra létrehozása. A sport különböző területei jól ellenőrizhetően hozzájutnak a működésükhöz szükséges állami támogatásokhoz. A meglévő sporttörvény átalakítható és átalakítandó a jövő polgári társadalmának értékrendjéhez jobban igazodó szabályozássá. Létrehozhatók a máig hiányzó ifjúsági célú intézmények.
Tisztelt Országgyűlés! Mindezekkel együtt a bizottság többségi véleménye szerint az előterjesztett törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem