SIMICSKÓ ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

SIMICSKÓ ISTVÁN
SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Én is szeretnék hozzászólni ehhez az érdemi részletes vitához. Először is - mint azt Vidoven Árpád képviselőtársam is hangsúlyozta - a NATO-csatlakozásunkkal kialakult új helyzetet egyértelműen a jogi szabályozásnak is követnie kell. Olyan jogi környezet kialakítása szükséges, amelyben hazánk zökkenőmentesen és teljes mértékben képes eleget tenni a szervezettel szemben fennálló szövetségi kötelezettségünknek. Az alkotmányba mindenképpen szükséges beemelni a szövetségi kötelezettség lényegét; azt, hogy ezentúl a magyar fegyveres erők alapvető kötelessége nemcsak a haza katonai védelme, hanem a nemzetközi szerződésből eredő kollektív védelmi feladatok teljesítése is.
Ebben az új helyzetben változtatást igényelnek az alkotmány azon rendelkezései, amelyek a hazai, illetve a külföldi fegyveres erők alkalmazásának, felhasználásának, állomásoztatásának és határátlépésének engedélyezésére vonatkoznak. Az alkotmány módosítása lehetővé teszi azt, hogy a napi operatív ügyekben ne az amúgy is túlterhelt parlament munkáját növeljük, tehát kisebb fajsúlyú szövetségi tagságból eredő kiképzési vagy humanitárius ügyekben a kormány dönthessen. De természetesen nyilvánvalóan fennmarad a fegyveres erők feletti országgyűlési ellenőrzési garanciarendszer is. A fegyveres erők alkalmazásánál és a békefenntartó tevékenységnél megmarad az Országgyűlés döntési jogköre.
Juhász alelnök úr reagálásával kapcsolatban szeretnék néhány észrevételt tenni. Ugyanis többször elhangzott az általános vitában is, és a MSZP frakcióvezetője is hivatkozott arra, hogy nem szükséges feltétele a NATO-csatlakozásunknak az alkotmány módosítása. Azért szeretnék idézni néhány mondatot a nem is olyan régen, november 26-án itt járt NATO-szóvivő, Jammie Shea úr nyilatkozatából, amely egyértelműen kinyilvánította és leszögezi azt, hogy most nyilvánvalóan nem az a legfontosabb kérdés, hogy Magyarország mikor, hanem az, hogy hogyan csatlakozik a NATO-hoz, és ez a csatlakozási folyamat, ez az integráció minél simább legyen.
"De - mondja a szóvivő úr - gyorsítani kell a szükséges törvények és az alkotmány módosítását, mert ezek feltétlenül szükségesek a normális együttműködéshez." Engedjék meg, hogy még egy mondatot idézzek Solana úr szóvivőjétől, aki ezen a NATO-konferencián itt járt Magyarországon. Elmondja, hogy a jelenlegi magyar kormány tevékenységét e téren a folyamatosság jellemzi, és nagy erőfeszítéssel folyik a munka, hogy minden jogi és pénzügyi feltételt teljesítsenek a felvétel napjáig.
Ezen túlmenően a teljes jogú tagságig szükséges még a NATO-erők állomásoztatását, átvonulását megkönnyítő alkotmányos változtatások végrehajtása. Ezt tehát nemcsak mi mondjuk, és nemcsak az ellenzék részéről az MSZP-s és az SZDSZ-s képviselők mondták egészen az elmúlt hét kedd estéjéig, hogy szükséges az alkotmány és a kétharmados törvények idevonatkozó módosítása, hanem a NATO elvárásaiban is szerepel ez. Ezt számtalanszor nyilatkozta - még az előző kormány idején - Kovács László egykori külügyminiszter úr is, hogy a jogharmonizáció érdekében ezeket a lépéseket meg kell tennünk.
Ezért kicsit értetlenül állunk az előtt a helyzet előtt - és azt hiszem, hogy nemcsak mi, hanem a hazai és a nemzetközi közvélemény is megdöbbenten értesült arról a hozzáállásról, arról az új keletű pálfordulásról -, miszerint a múlt hét folyamán önök, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, bejelentették, hogy visszavonják az aláírásukat, és a továbbiakban nem kívánják támogatni a kétharmados törvények és így az alkotmány módosítását sem, amely véleményünk szerint a NATO-csatlakozásunk miatt mindenképpen szükséges. És ez nemcsak a mi véleményünk - mint ahogy ezt jó példával, úgy érzem, sikerült bemutatni -, hanem a NATO illetékesei részéről is mindenképpen elvárt és támogatandó lépés lenne.
Úgy érzem, hogy az alkotmány módosítása és a szükséges törvénymódosítások is kétharmadosak, ezért az ellenzék mindenkori felelőssége is egyértelműen bebizonyítható és fönnáll ebben az esetben. Tehát kérném önöket, hogy gondolják ezt még egyszer végig, és támogassák az alkotmány és a honvédelmi törvény módosítását is.
Még egy gyakorlati példát szeretnék fölhozni a végére; mégpedig bizonyára emlékeznek a tisztelt képviselőtársaim arra, hogy a koszovói válság egy korábbi szakaszában a NATO néhány nap alatt erődemonstrációs gyakorlatot hozott össze Albániában. Ez az erődemonstráció gyakorlatilag megtörtént a térségben, a válság fokozódása miatt a gyakorlatot rendkívüli módon gyorsan kellett létrehozni és megszervezni. Egy hasonló típusú döntésnél - pontosan a jelenlegi szabályozás körülményes és nehéz mivolta miatt - Magyarország képtelen lesz hatékonyan részt venni a NATO működésében. Ezért ismételten kérem önöket, hogy támogassák az alkotmány módosítását, járuljanak hozzá ahhoz, amihez hozzájárultak már az elmúlt hét folyamán azon az ötpárti egyeztetésen, amelyen önök is megjelentek.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem