MÉCS IMRE

Teljes szövegű keresés

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Először a pozitívumot szeretném elmondani. Magam is részt vettem a többpárti egyeztető tárgyaláson, és igen komolyan előrehaladtunk a javaslatok területén. Az egyeztetéseknél az a szellem alakult ki, amely annak idején a honvédelmet illető törvény tárgyalásánál az első parlamenti ciklusban, valamint a honvédelmi alapelvek és a biztonságpolitikai alapelvek tárgyalásánál volt.
Az a felismerés nagyon fontos, hogy a honvédelem ügye olyan alapvető és fundamentális nemzeti ügy, amelyben konszenzusra kell törekedni, hiszen bármilyen kormánya is van Magyarországnak, a nemzet védelmi érdekeit eminens módon kell képviselnie.
Ezeken az egyeztetéseken egy idő után a felek szembenállása fel szokott lazulni, és tulajdonképpen egy kollégiummá alakul az egyeztetés. Ez a kollégium nyújtja azt a közös bölcsességet, amely egy jól kicsiszolt egyeztetés révén létrejöhet.
Meg kell mondanom, ez a csiszolódás most is megindult, de teljesen nem fejeződött be. Most eltekintve a politikai részétől a dolognak és a helyzetnek, azt kell mondani, tulajdonképpen jól sikerült a 40/B. §-ra vonatkozó konstrukció, amely - ahogy az előttem szóló is elmondta - világosan elkülönítette azokat a kérdéseket, ahol a kormánynak gyorsan és haladéktalanul kell döntenie, azoktól, ahol politikai kockázat is van. Ebben az esetben a parlament hatáskörében tartotta meg a kérdés eldöntését, jelesül ez a békefenntartó műveletek kérdése.
Az egy másik szakmai kérdés, hogy mindnyájan láttuk azt, mennyire fontos lenne pontosan definiálni a különböző, békével kapcsolatos tevékenységeket. Ebben valóban nincs még egységes nemzetközi klasszifikáció. Nekünk azonban - alkalmazkodva a NATO klasszifikációjához - ezt teljesen világosan rögzíteni kellett volna, nem az alkotmányban, hanem a honvédelmi törvényben. De a dolog összefügg, hiszen a fogalmi rendszerek tekintetében a honvédelmi törvényben rögzített definíciók visszahatnak az alkotmány értelmezésére is.
Amivel problémám volt - és ezt a fenntartásomat jeleztem is -, az, hogy inhomogénné vált az alkotmánynak ez a része. Másfajta eljárást és biztosítékokat alkalmazott arra az esetre, amikor a magyar fegyveres erő részének kell külföldre mennie, és akkor, amikor nem magyar fegyveres erő jön be az országba, illetve megy keresztül az országon.
Egy alkotmánynak elegánsnak is kell lennie. Tudjuk jól, hogy a szimmetriaelveknek a világegyetemben és a fizikában is, valamint általában a szerkezetekben megvan a jelentőségük.
(20.30)
Úgy gondolom, hogy itt is ezt a szimmetriaelvet kellett volna követni, és a 40/C. §-ra vonatkozó szabályozást teljesen homogén módon kellett volna megoldani. Sajnos, rendkívül rövid volt az idő az egyeztetésre, hiszen úgy emlékszem, hétfőn kaptuk meg a szövegeket, és utána másfél napon belül kellett kicsiszolni a végleges szöveget. Az alkotmány módosítása esetében ez nagyon rövid idő.
Hende Csaba államtitkár úrral - aki valóban nagyon készségesen és kitűnően vezette ezt az egyeztetést - közöltem is ezeket a fenntartásokat, és ezek a fenntartások változatlanul fennállnak. Valószínűleg olyan helyzet fog kialakulni, hogy ez az alkotmánymódosítás nem fog megvalósulni, de úgy gondolom, hogy ennek az egyeztetésnek a tanulságait le kell vonni, és gondolom, most már a minisztérium is meg mi is készen állunk arra, hogy egy olyan szimmetrikus szöveget alakítsunk ki, ami a későbbiek folyamán hiánytalanul meg tudja oldani ezt az alkotmányozási problémát.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem