HOMA JÁNOS

Teljes szövegű keresés

HOMA JÁNOS
HOMA JÁNOS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság megtárgyalta a nemzeti biztonsági felügyeletről szóló T/459. számú törvényjavaslatot, és azt 10 igen, 2 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta.
A bizottság ülésén elhangzott, hogy a NATO-val és a Nyugat-európai Unióval kötött biztonsági megállapodások olyan kötelezettséget rónak hazánkra, hogy meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy itt az átadott, minősített információkat megfelelő módon őrizzék, kezeljék. Erre a NATO-standard szerint egy nemzeti biztonsági hatóságot kell létrehozni, amelynek kettős feladata lenne. Az egyik az, hogy a NATO számára szavatolja azt, hogy Magyarországon megfelelő módon fogják kezelni az ő minősített adataikat, illetve hogy biztonsági tanúsítványt állítson ki a gazdasági szervezetekről, illetve személyekről, akik NATO-minősített adatokat fognak kezelni. Ennek érdekében kell létrehozni ezt a hatóságot. Egy országos hatáskörű szerv lenne a kormány irányítása alatt, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter felügyeletével. Elnöke, elnökhelyettese lenne, egy szakmai tanácsadó bizottság segítené a munkájában, illetve egy néhány fős adminisztratív személyzet látná el az adminisztratív feladatokat.
Lényeges kérdés, hogy szakmai feladatokat nem fog ellátni, tehát nemzetbiztonsági ellenőrzést és titkos információgyűjtést ez a szervezet nem fog végezni, hanem felkéri a Nemzetbiztonsági Hivatalt és a Katonai Biztonsági Hivatalt az ellenőrzések elvégzésére, majd a tőlük kapott szakvélemény alapján fogja kiállítani a biztonsági tanúsítványt a NATO számára.
Az előterjesztés második fele a nemzetbiztonsági törvény módosítását tartalmazza, ami amiatt vált szükségessé, hogy a NATO-standardhez igazítsák a C-típusú nemzetbiztonsági kérdőíveket. Elhangzott, hogy a felügyelet létrehozása NATO-követelmény. Azért vált szükségessé egy külön szervezet létrehozása, mert ez a kérdéskör több minisztériumot is érint. Érinti a Belügyminisztériumot, a tárca nélküli minisztert, illetve a Honvédelmi Minisztériumot. Ezért tanácsos egy külön szervezetet létrehozni, de a tagjait a különböző minisztériumok fogják delegálni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem