DR. HORVÁTH BALÁZS

Teljes szövegű keresés

DR. HORVÁTH BALÁZS
DR. HORVÁTH BALÁZS, az MDF képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A magam és a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja nevében a két beterjesztett törvényjavaslatot elfogadom és elfogadásra ajánlom.
A két törvényjavaslatot a NATO-hoz, illetve a Nyugat-Európai Unióhoz történő csatlakozásunk hívta elő, mind a kettő alapvetően a magyar jogrendnek az Unióhoz viszonyított kompatibilitása miatt szükséges. Azt hiszem, hogy a két törvényjavaslat ennél azonban sokkal messzebb mutat. Egy olyan belső rendet kíván - ne haragudjanak, kérem, a kifejezésért - vágni, amelyre feltétlenül szükség van. Pont a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának vezérszónoka beszélt arról, hogy milyen kölcsönhatásban van egymással a Nyugat-Európai Unióhoz, a NATO-hoz való csatlakozásunk, mentalitásunk, az itt élő emberek habitusa, gondolkodásmódja az önkéntes jogkövetés vonatkozásában. Rendkívül szoros a kapcsolat.
Tudom, hogy a két törvényjavaslat - külön nem is kívánok róluk szólni - feltétlenül szükséges; alapvetően szükséges az, hogy a két törvényjavaslat mögötti intézményrendszert létrehozzuk, de feltétlenül szükséges az, hogy önmagunkra is vigyázzunk.
Úgy gondolom, hogy főleg a 459. számú, a nemzeti biztonsági felügyeletről szóló törvényjavaslat tartalmaz olyan elemeket, amelyek a belső rend kiépítése szempontjából meghatározóak, hallatlan jelentőségűek. Mindenki arról beszél, hogy csatlakozunk a NATO-hoz, a Nyugat-Európai Unióhoz - de beszéljünk arról is, hogy fölnőttként, egyenjogú és egyenlő lehetőségű félként kell csatlakoznunk! Nagyon pontosan nyilatkozott erről a köztársaság minisztere akkor, amikor egészen röviden fogalmazva - talán nem is pontosan idézem - azt mondta, hogy kölcsönös a szükség: amennyire szüksége van a Nyugat-Európai Uniónak ránk, ugyanúgy szükségünk van nekünk is a Nyugat-Európai Unióra. Ezért vigyázni kell magunkra. Az a szinte új intézmény - amelyet a nemzeti biztonsági felügyeletről szóló törvény létrehoz, a nemzeti iparbiztonsági hatóságok - persze egy elvont intézmény, hiszen a nemzeti iparbiztonsági hatóságok jogkörét a felügyelet fogja ellátni, viszont rendkívüli jelentőségű és hiánypótló.
Őszintén megmondom, még nem tudom, hiszen nem is tudhatom azt, hogy mit fog lefedni a nemzeti iparbiztonsági hatóság mint egy eszmei intézmény, mik tartoznak alá; nyilván a felhatalmazás alapján kormányrendelet fog ebben a kérdésben dönteni. De azt tudom, hogy egyenlő vagy azonos lehetőségű félként akkor kerülhetünk be a NATO-ba, illetve a Nyugat-Európai Unióba, ha azt a szellemi értéket, amellyel rendelkezünk, sajátunkként visszük be. Következésképpen a kutatóintézetek eredményeire, az iparvállalatok kutatási eredményeire úgy kell vigyáznunk, hogy azok újdonságot és - idézőjelbe téve - "meglepetést" vagy "ajándékot" jelenthessenek a Nyugat-Európai Unió tagjainak, magának az Uniónak, illetve a NATO-nak is. Pontosan ezért kell a saját értékeinkre vigyázni, és e két törvényjavaslat ezt célozza meg. Nagyon egyértelműen fogalmazva úgy vélem, hogy e két törvényjavaslat a nemzeti szuverenitásunk megőrzéséhez feltétlenül szükséges, és ez irányba hajtja el a törvényalkotást, és vélem, kívánom és remélem azt, hogy a gondolkodásmódunkat is.
A Szocialista Párt képviselője megelőlegezte a nemzetbiztonsági bizottságban elhangzottakat. Az általa elmondottakkal kapcsolatban egyetértek, e két módosító indítvány valóban szükséges; ha jól tudom, ezt a bizottság be is fogja adni, és fogadókész erre az előterjesztő. Következésképpen nem látok olyan akadályt, amely az egyhangú támogatást ne biztosítaná a törvényjavaslatoknak.
A szabaddemokraták képviselője két fenntartását hangoztatta, én a másodikkal szeretnék foglalkozni, a C-típusú átvilágítással kapcsolatos fönntartásával. Valóban, nekem is feltűnt az, hogy az új törvény, a majdani új törvény az indokoltnál szélesebb körbe nyúl bele.
(12.40)
Egészen addig dolgozott bennem ez az aggály, amíg ki nem alakult az a most már konzekvensnek tűnő álláspontom, hogy a jogilag védendő cél ugyanaz. Ezek a személyek egymást le fogják fedni, a legszorosabb kapcsolatban vannak egymással, következésképp ha azt mondanánk, hogy a feltétlenül szükséges C-típusú átvilágítás kibővítése csak azért szükséges, hogy a nemzeti biztonsági felügyeletről rendelkező törvény által lefedett személyekre vonatkozzon, úgy vélem, akkor követnénk el alkotmánysértést, akkor tennénk megkülönböztetést a polgárok között. Ezért én e körön belül alkotmányossági aggályt nem látok, sőt mi több, őszintén megmondom, hogy taktikailag is nagyon helyesnek tartom.
Remélem azt - csatlakozva a Kisgazdapárt vezérszónokához -, hogy meglesz ennek a költségvetési háttere, remélem, hogy ilyen formában meg fogjuk szavazni a költségvetési törvényt, ennek következtében pedig ez a két tulajdonképpen kicsi, de hallatlan nagy jelentőségű törvény működni fog úgy, ahogy azt kívánjuk és elvárjuk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem