RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Teljes szövegű keresés

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-Magyar Polgári Párt nem vitatja, hogy adott környezetben, adott keretek között a tandíjnak lehet pozitív szerepe. Érdemes azonban megvizsgálni, hogy mi történt a tandíj bevezetése óta eltelt időszakban, és ha ezeket az éveket megvizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk azt, hogy a tandíjtól várt pozitív hatások csak töredékesen jelentek meg az egyetemeken.
A hallgatók az egyetemeken, a főiskolákon nem váltak megrendelőkké, emiatt a tandíj nem járult hozzá a szükséges szemléletváltáshoz sem a hallgatók, sem a felsőfokú oktatási intézmények esetében. Adott körülmények között, mint mondtam, lehet a tandíjnak pozitív szerepe abban az esetben, ha az egyetem, főiskola elvégzése, a diploma megszerzése a fiatalok életesélyeit növeli. Ha azonban megnézzük, hogy a tandíj bevezetése óta például a közalkalmazotti, köztisztviselői bérek milyen változáson mentek keresztül, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy mióta bevezettük a tandíjat, a fizetések igen jelentős mértéket - a tanári fizetések például 20 százalékot - veszítettek a reálértékükből. Négy-öt év tanulás után - tandíjfizetéssel kiegészítve - tulajdonképpen tragikomikusnak nevezhető az, amikor az orvosok, a pedagógusok, a köztisztviselők megkapják az első fizetésüket. Ez mindenképpen olyan helyzet, amit valamilyen módon oldani kell.
Az elmúlt évek folyamán nőttek a társadalmi különbségek, és ez is az oka annak, hogy a tandíjbevezetés hátrányai nagyobb mértékben erősödtek, mint ahogy ezt várni lehetett. A családok nem mindegyike tudja vállalni a gyermekei taníttatásának költségeit. Azt hiszem, egy-két évvel ezelőtt nem lehetett látni, hogy ezek a problémák ilyen súllyal fognak jelentkezni. Azt is tudjuk, ami a vitában elhangzott, hogy nem a tandíj jelenti a továbbtanulás egyetlen költségét. De nem igaz most már az az állítás, amit Bokros Lajos úr megfogalmazott, hogy a tandíj egy-két doboz cigaretta árát jelenti évente, hiszen a tandíj 7000 forint, sőt, bizonyos esetekben akár 14 000 forintig is elmehet havonta. Ez pedig már komoly anyagi megterhelést jelenthet a családoknak.
Gyakori érv az is, hogy a tandíjakat, illetve a rendelkezésre álló forrásokat rászorultsági alapon szükséges az oktatásra fordítani. Ezzel kapcsolatosan az a probléma, hogy Magyarországon ma nem könnyű megállapítani azt, hogy ki a rászorult, és ki nem. A jövedelmek egyharmada, mint tudjuk, a láthatatlan szférában jelentkezik. Ez meglehetősen nagy problémát okoz, különösen az egyetemeknél, ahol nincs meg a megfelelő apparátus, amely ezeket a problémákat kellő módon megvizsgálja. A Fidesz tervei szerint a jövőben az egyetemekhez elsősorban a tanulmányi alapon történő ösztöndíj-támogatás kell hogy kötődjön, és a szociális helyzet alapján osztott támogatásokba pedig a lakóhely szerinti önkormányzatokat be kell vonni, hiszen itt áll rendelkezésre valamilyen apparátus ennek felmérésére.
Az a) pont - mint ahogy megfogalmazza a javaslat - bizonyos feltételekhez köti a tandíjmentességet. Ez egy nagyon fontos javaslat, ugyanis nem célja a Fidesz-Magyar Polgári Pártnak az, hogy a képzési időt megnyújtsa. Erre ez a tervezet megfelelő lehetőséget nyújt. Abban az esetben, ha nem a miniszteri rendeletben előírt keretek között teljesíti valaki a képzés követelményeit, a tandíjmentességtől elesik.
Tisztelt Ház! Egyetlen kérdést kell tisztázni. Azt, hogy ez a javaslat mennyibe fog kerülni az országnak. Becslések készültek erre, de teljesen pontos számot nem lehet mondani. Ez mintegy 2-3 milliárd forintot jelent az idei évben. Ez a szám nagyobb, mint ami az eddigiekben elhangzott. Ennek az oka az, hogy nemcsak a nappali tagozatos képzésben részt vevő hallgatókra vonatkozóan kívánjuk ezt a javaslatot beterjeszteni, hanem ez a javaslat vonatkozik az esti, illetve levelező tagozaton első diplomájukat megszerző hallgatókra is. Pontosan azért, mert az a célcsoport, aki az első diplomáját ebben a képzési formában szerzi meg, az a célcsoport az, akit a Fidesz-Magyar Polgári Párt segíteni szeretne. Ezek a tanulók azok, akik szociális helyzetükből adódóan csak az esti, illetve levelező tagozatos képzést tudják vállalni.
Tisztelt Ház! Kérem a javaslat elfogadását. Köszönöm szépen a szót. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem