DR. MÁTRAI MÁRTA

Teljes szövegű keresés

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz), a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Néhány gondolatot mondanék csak, és ezzel kiegészíteném a képviselőtársam, Révész Máriusz által elmondottakat, és az itt elhangzottakra reagálnék néhány mondatban.
Jánosi György képviselőtársam politikai okoknak nevezte azt, amiért itt van előttünk ez a törvénymódosítás. Először is, politikai okokról nem beszélhetünk. Mindenképpen azt gondolom, hogy ha ő ismerte vagy elolvasta a Fidesz programját, ismerte azt a választási 40 pontot, amelyben a Fidesz tulajdonképpen megfogalmazta elképzeléseit, akkor láthatja, hogy a 19. pont nem szól másról, mint arról, hogy a tandíjmentesség az első diploma megszerzésének esetére vonatkozik. Erről szól az önök által idézett reklámszöveg is.
Ugyanakkor elhangzott az is, hogy ez ígérgetésnek minősül. Nem az elmúlt négy évről beszélek, hanem a Fidesz tevékenységéről, a Fidesz munkájáról. Nem szoktunk ígérgetni, és erről nem is kívánok többet mondani. Választási programunk, a "Van más választás: polgári Magyarország!" és a 40 pont, amelyet említettem, egyértelműen megfogalmazza azokat az általunk elvégzendő feladatokat, amelyeket a magyar választópolgárokkal együtt határoztunk meg, és amelyek tulajdonképpen már itt az előző három előterjesztésünkben is megfogalmazódtak.
Európa felé haladunk-e? Igen, Európa felé haladunk, hiszen ha önök megfigyelik az európai felsőoktatást, abból világosan kitűnik, hogy a nyugat-európai országok egyharmadában nincs tandíj. Nem azt mondtuk, hogy eltöröljük a teljes tandíjat, hanem azt mondtuk végig, a választások idején is, hogy az első diploma megszerzésének tandíjmentességét biztosítjuk.
Elhangzott az is, hogy nincs érdekegyeztetés, és hogy gondoljuk azt, hogy ezt a törvényjavaslatot ideterjesztjük. Igenis van érdekegyeztetés, hiszen a kijelölt miniszter úr, Pokorni Zoltán, megkereste levélben a Rektori Konferenciát, a Főiskolai Főigazgatói Konferenciát, a művészeti egyetemek rektori székét (Közbeszólás az MSZP soraiból.), a hallgatói önkormányzatot, a Felsőoktatási Tudományos Tanácsot, és természetesen be fogja vonni ezeket az intézményeket, érdekegyeztető fórumokat. (Közbeszólás az MSZP soraiból.) Be fogja vonni, és nyilvánvalóan amikor a válasz megérkezik levelére... (A képviselő asszony felmutatja a levelet.) Egyébként itt a levél, ha nem hiszik el, meg tudom mutatni, a miniszterjelölt úr elküldte.
Röviden összefoglalva a hozzászólásomat: a felsőoktatásról szóló törvény módosítását mindenképpen úgy határozom meg, hogy ez egy rendkívül jól előkészített és átgondolt törvényjavaslat, az indoklása is egyértelmű.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem