DR. MÁTRAI MÁRTA

Teljes szövegű keresés

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz), a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az általános tandíjfizetési kötelezettséget a Horn-kormány vezette be 1995-ben, mert a felsőoktatásban növelni kívánta a hallgatók anyagi hozzájárulásának mértékét.
A felsőoktatásban részt vevő hallgatók tandíjfizetési kötelezettségére vonatkozó főszabályt - keretjelleggel - a felsőoktatásról szóló, többször módosított, 1993. évi LXXX. törvény mondja ki. A törvény tandíjfizetési szempontból megkülönböztetést tesz az államilag finanszírozott és az államilag nem finanszírozott felsőfokú képzés között. Államilag finanszírozott képzés nem állami intézményben is történhet, ezért függetlenül attól, hogy egy intézmény állami vagy nem, a tandíjfizetési kötelezettség mértéke kizárólag attól függ, hogy az adott képzés részesül-e állami finanszírozásban.
A felsőoktatási törvény a tandíjjal kapcsolatban alapvetően olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a tandíjrendszer általános szabályait érintik. A tandíj alkalmazásának lehetőségét az Alkotmánybíróság 79/1995. (XII. 21.) alkotmánybírósági határozatával egyébként alkotmányosnak minősítette, így a tandíj bevezetésének, alkalmazásának kérdése továbbra is elsősorban oktatáspolitikai, illetve gazdaságpolitikai kérdés.
A felsőoktatási törvény alapján a tandíjfizetés alapkérdéseit, a tandíjfizetési kötelezettek körét, a tandíj mértékét, a fizetés módját a 144/1996. (IX. 17.) kormányrendelet szabályozza. A kormányrendelet személyi hatálya alá tartozó hallgatók valamennyien tandíjfizetésre kötelezettek, pusztán a képzési forma - nappali, esti vagy levelező - és a képzés típusa - alap-, kiegészítő vagy szakirányú képzés - szerint eltérő közöttük a tandíj mértéke.
Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-Magyar Polgári Párt a jelenlegi tandíjrendszerrel kapcsolatos kritikáját több dokumentumában részletesen kifejtette. Emlékeztetni szeretnék: A szabadság és jólét, A polgári jövő programja, A jövő választása a Fidesz-Magyar Polgári Párt művelődési programja. Ezért ezek teljes ismertetésére nem kívánok kitérni, de azért ki szeretném emelni a következőket:
Ma sok család nem tudja vállalni gyermekei tanulmányait, illetve az azzal járó kiadásokat. Az elmúlt évek felsőoktatási politikájának következményeként az a helyzet fenyeget, hogy az átlagember gyermeke legfeljebb olcsó, azaz népszerűtlen szakmát tanulhat. Természetesen nem azt állítjuk, hogy ez most így van, de azt állítjuk, hogy ennek a veszélye bármikor fennállhat.
A jövő jól fizetett diplomásai azon kiválasztottak közül kerülnek ki, akik megengedhetik maguknak a közoktatás kiegészítő költségeit és a tandíjas egyetemeket. Nem kívánatos, hogy a felsőoktatásban való részvételt a hallgató anyagi helyzete, nem pedig tehetsége, teljesítménye határozza meg, és akár egyetlen arra érdemes személyt is elzárjon a diploma megszerzésének lehetőségétől.
Mindezek miatt a Fidesz-Magyar Polgári Párt a tandíjrendszer átalakítását és az átalakított rendszer életbe léptetését már 1998 szeptemberétől, a következő tanév megkezdésétől kívánatosnak tartja.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt szerint a jogszabályokat úgy kell módosítani, hogy az első diplomájukat szerző hallgatók tandíjmentesen végezhessék tanulmányaikat, függetlenül a képzés formájától és a képzés típusától. A képzés mindaddig tandíjmentes, amíg a hallgató a képzési típus jogszabályban előírt időtartama alatt folytatja tanulmányait.
A tandíjmentesség az első felsőfokú végzettség megszerzését kívánja elősegíteni, de nem célja, hogy a hallgatók tanulmányi idejüket indokolatlanul meghosszabbítsák. A módosított kormányrendeletnek majd úgy kell rendelkeznie, hogy a hallgató legfeljebb egy alkalommal vehessen igénybe évhalasztást tandíjmentességének elveszítése nélkül. Az évismétlő hallgató a megismételt félév idejére tandíjmentességét természetesen el fogja veszíteni.
Az egyszakos pedagógusdiplomával rendelkező számára a második pedagógusszakon szerzett diploma kivételes szabályként tandíjmentes lesz.
(16.30)
Figyelemmel kell lennünk a kisgyermekeikkel otthon lévő szülőkre is, hiszen az otthon töltött idő sokszor hátránnyal járhat a munkahelyi előmenetelükre nézve. Véleményünk szerint az otthon eltöltött évek jó alkalmat kínálnak arra, hogy a gyermekét nevelő vagy pedig a gyermekét egyedül nevelő szülő diplomát vagy újabb felsőfokú képzettséget szerezhessen. Így amikor évek múlva újra munkába áll, piacképes tudással rendelkezik, vagy könnyebben vállalhat olyan munkát, amit a gyermekei nevelése mellett otthon is végezhet.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz, az MDF és a Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem