DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA
DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár úr! A médiatörvény hatálybalépését követően és a frekvenciák privatizációjával összefüggésben olyan káros folyamatok indultak meg hazánk kulturális életében, amit a család és a társadalom sorsáért felelősséget érző Független Kisgazdapárt aggódva szemlél. (Moraj, derültség az MSZP soraiban.)
A televíziós csatornák privatizálása azt eredményezte, hogy kereskedelmi televíziós csatornák kezdték meg működésüket, amelyek műsorpolitikája és műsorszerkezete a piacgazdaság szabályai szerint alakul. Belenézve a televízió műsorprogramjába, zömmel olyan televíziós filmkínálatot látunk, amelyek a tömény erőszakról szólnak, és bővelkednek véresebbnél véresebb jelenetekben.
(15.30)
Mondanom sem kell, hogy milyen káros hatása van ezeknek a filmeknek a kulturális életünkre, mert azt közvetíti a nézők felé, hogy az erőszak a mindennapi életünk szerves része, és csak az tud érvényesülni az életben, aki erőszakot alkalmaz mással szemben.
Nem győzöm hangsúlyozni, és erre már más parlamenti felszólalásomban is utaltam, hogy főleg az ifjúság az, akinek fogékony lelkét ezek a filmek károsíthatják, annál is inkább, mivel a jelenlegi családi és anyagi körülményeket figyelembe véve a gyermekek szabad idejük jelentős részét töltik el a televízió képernyői előtt, és azt is mondhatjuk, hogy a televízió formálja a világról alkotott képüket. Ha tehát a televízió rossz filmeket közvetít számukra, akkor az ő társadalomról, életről alkotott elképzelésük is hamis lesz, és lelki károsodásnak vannak kitéve.
A rendőrségi híreket figyelve azt tapasztaljuk, hogy egyre jobban növekszik azoknak a fiataloknak a száma, akik erőszakos cselekményeket követnek el, taxisofőröket, postásokat vernek agyon, vagy akár a családon belül is brutálisan lépnek fel idős szüleikkel, nagyszüleikkel szemben.
Mindnyájan tudjuk ugyanakkor, hogy a televízióban igen nagy pénzek forognak, és nem értjük azt, hogy ebből miért nem futja arra, hogy igényesebben alakítsák a műsorpolitikát a nézők felé, igényes, a kultúrát szolgáló filmeket közvetítsenek a jelenlegi silány és ártalmas filmkínálattal szemben.
A Független Kisgazdapárt felelősséget érez az ifjúság sorsáért és az egész kultúrpolitika alakulásáért, ezért minden eszközzel fellép a kultúra ilyen szennyezése ellen. Meglátásom szerint az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy az erőszakos filmek lekerüljenek a képernyőről. (Taps a jobb oldalon, zaj a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem