GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az ajánlás 74. pontjához szeretnék hozzászólni, Juhász és Kiss képviselő urak indítványához, akik új 28. §-sal egészítenék ki a törvényjavaslatot. A módosító indítványt az alkotmányügyi, az emberi jogi és a környezetvédelmi bizottság támogatta, s azzal az előterjesztő képviselője is egyetértett. Viszont mi, a mezőgazdasági bizottság tagjai egyharmaddal sem támogattuk a módosító indítványt.
Ennek oka a következő. A 28. § (1) bekezdésében a képviselő urak azt javasolják, hogy a hasznosító köteles megtéríteni a géntechnológiával módosított szervezet által okozott genetikai kárt, s ezt kifejtik még a (2) bekezdésben is. Mi úgy értékeljük, hogy főleg az állattenyésztésben, de a növénytermesztésben is - ez vonatkozhat egy új kukoricafajtára is - nagyon kevés a jövedelem. Teljesen lehetetlen helyzetbe kerülnének azok a felhasználók, hasznosítók, akik ezeket az új kutatási eredményeket, a géntechnológiával módosított szervezeteket - vetőmagot, állatfajtát, bármit - hasznosítanák, ha pár év múlva kiderülne, hogy mégsem jó ez a megoldás, és környezetvédelmi vagy más ok miatt genetikai kárként nekik bírságot kellene fizetniük, a kárt meg kellene téríteniük. Hiszen az árbevétel után egy-két százalékos jövedelem keletkezik a magyar mezőgazdaságban, azt is mondhatjuk, hogy nincs jövedelem, s ha még ilyen pluszterhet tennénk az emberekre vagy a közvetett forgalmazó cégre, az tragédiát okozna a magyar mezőgazdaságban. Ezért nemcsak én, hanem a mezőgazdasági bizottság ülésén a többi felszólaló sem tudta támogatni a Juhász és Kiss képviselő urak ezen indítványát, mivel az beláthatatlan következményekkel járna a magyar mezőgazdaságra.
Sajnos, az időm lejárt, nem áll módomban többet kifejtenem. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem