DR. LAKOS LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A részletes vitában szeretném kifejteni, hogy a 28. §-ban a géntechnológiával módosított szervezetek és ezek származékainak előállításából történt termékek kivitelével kapcsolatban egy módosító javaslatot nyújtottam be. Ennek a módosító javaslatnak az a lényege, hogy a kivitelt ne kössük hatósági engedélyhez, ne korlátozzuk.
Ez látszólag azt jelentheti, hogy lazítani kívánunk a törvény szigorán, gyakorlatilag azonban nem. Tekintettel arra, hogy e törvény szelleme szerint, ha életbe lép, e törvény szabályai szerint Magyarországra géntechnológiával módosított szervezetet behozni, Magyarországon ilyen kísérleteket folytatni, ilyen módosított szervezeteket zárt térben vagy szabadon forgalmazni csak hatósági engedéllyel lehet, és ebbe a forgalmazásba beletartozik a szállítás is. Szükségtelen és indokolatlan a kivitelt külön engedélyhez kötni, hiszen csak olyan anyagok, élőlények, olyan módosított élőlények kerülhetnek forgalomba, amelyek rendelkeznek a szükséges hatósági engedéllyel.
A 32. pontban a hatálybalépést igyekeztem módosítani. A kormány által beterjesztett törvényjavaslat szerint a hatálybalépés időpontja ez év eleje, illetve az elmúlt év utolsó napja lett volna. A törvényjavaslat tárgyalása elhúzódott, ezért mindenképpen módosítani kell. A bizottságban vita alakult ki arról, hogy mi legyen a végső álláspont. Azt szeretnénk, azt szeretném, ha a szükséges előkészítésekkel együtt legkésőbb 1999. január 1-jén ez a törvény hatályba lépne.
A 35. §-hoz kapcsolódóan módosító javaslatot terjesztettem be, aminek a lényege a következő: a géntechnológiai bizottság nemcsak a Tudományos Akadémia és a minisztériumok által kijelölt szakértőkből álljon, illetve áll a beterjesztett törvényjavaslat szerint, hanem a környezetvédelmi és az egészségvédő társadalmi szervezetek képviselőiből is. Tekintettel arra, hogy e törvény működéséhez jelentős gazdasági érdekek is fűződnek, az én módosító javaslatom lényege, hogy a géntechnológiai bizottságban a hasznosítók, a felhasználók, magyarul a kísérleti laboratóriummal rendelkezők vagy a gyakorlatban felhasználók is kapjanak képviseleti jogosítványt. Ez mindenképpen indokolt, hogy egy kiegyensúlyozott döntés születhessen.
Nem kívánunk más szervezeteket kiszorítani ebből a döntési mechanizmusból, ezért számomra kétféle megoldás is elképzelhető. Vagy ezek a társadalmi szervezetek csak tárgyalási joggal vesznek részt, döntési jogosítványuk nincs, vagy ha döntési jogosítványt is kapnak - ez is elfogadható számomra -, akkor az érdekvédelmi szervezetek és a felhasználók érdekképviseletei szervezeteinek a bizottságban megjelölt létszáma legyen eltérő a törvényjavaslattól, hogy egy egészségesebb arányt alakítsunk ki.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem