DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Sajnálattal látom, hogy az előterjesztő és a szociális bizottság az 54. pontban foglalt javaslatomat jelen pillanatban nem támogatja. Engedjék meg, hogy néhány gondolatot mondjak arról, miért javaslom, hogy kerüljön be az "államilag ellenőrzött" kifejezés a törvénybe.
A 25. § világosan kimondja, hogy a rehabilitációra joga van a fogyatékos személynek, valamint azt mondja, hogy a jog érvényesítését rehabilitációs szolgáltatások és ellátások biztosítják. A törvényben nincs világosan kimondva, de az egész törvény szelleme arról szól, hogy a rehabilitáció állami feladat. Amikor a módosító indítványt megírtam, első piszkozatban az szerepelt benne, hogy a 25. pontba betenném: a rehabilitáció állami feladat. Elálltam ettől, mert noha azt gondolom, hogy a rehabilitáció állami feladat, de ezt úgy értem, hogy a rehabilitáció lehetőségét az államnak kell biztosítani, de nem neki kell végrehajtani. Számos magánalapú intézmény lehetséges - sőt később arról is lehet vitatkozni, hogy eredményérdekelt, mennyire közhasznú vagy nem közhasznú - ezeknek a feladatoknak a végrehajtására. Szabadon kell hagyni ezt a kérdést, mert el tudok képzelni egy olyan helyzetet, hogy a rehabilitációs intézményt anyagilag érdekeltté tegyük abban, hogy az illető később el tudja látni magát, és ebből juthatna számára vissza valamilyen haszon, vagy legalábbis a fenntartásához szükséges bevétel.
Azonban nem engedhető meg, hogy rehabilitáció címén a piacgazdaság szabadságával visszaélő intézmények jelenjenek meg, és ezek mintegy becsapván, magukhoz édesgetvén az ügyfeleket, hamis illúzió keltésével nyújtsanak, úgymond, szolgáltatást, aminek nincs meg a szakmai színvonala. Ezért - hogy ne legyen félreérthető, a rehabilitáció állami feladat, hogy okvetlenül úgy képzeljük, az államnak A-tól Z-ig mindenről magának kell gondoskodnia, egy önálló intézményrendszert fenntartania - nem ezt a formát választottam, hanem azt, hogy bárki, aki rehabilitációs szolgáltatással segít az érintettek állapotán, tehesse meg - a törvény erről szól -, de hogy az érintettek törvénybe foglalt joga érvényesülni tudjon, azt az államnak ellenőriznie kell, egyrészt azért, hogy tényleg megvannak-e a szolgáltatások, hozzáférhetők-e, másrészt azért, mert azoknak a minőségéért is valamilyen ellenőrzési rendszerrel felelősséget kell vállalni.
Most eléggé felpörgetett jogalkotási munkában vagyunk, lehet, hogy nem volt világos, hogy az "államilag ellenőrzött" kifejezésben erre gondolok. Az az érzésem, hogy az állami ellenőrzés másutt is ilyen jellegű feladatot lát el az élet nagyon sok más területén, például a szabványok megkövetelésénél, a minősítési rendszereknél és sok mindenhol másutt. Illő tisztelettel megfontolásra ajánlom tehát az előterjesztőnek, hogy a végső szavazásnál - ha jónak tartja - talán egy kiegészítéssel, de ha ez a magyarázat megfelelő volt, akkor ebben a formában is próbálja meg támogatni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
(19.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem