DR. MEDGYESSY PÉTER

Teljes szövegű keresés

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! '97. január 1-jén lépett hatályba az adózás rendjéről szóló törvény azon előírása, miszerint a magánszemélynek az adóazonosító jelét közölnie kell - pont az előbb elmondott okok miatt.
Az állami adóhatóság az adatszolgáltatásra rendszeresített egy olyan formanyomtatványt is, amely lehetővé teszi az úgynevezett természetes azonosítók alkalmazásával történő adatszolgáltatást - például név, lakcím s a többi - pont azért, hogy megkönnyítse a rendszer működését. Sok szervezet még e természetes azonosítókat is hiányosan szerezte be, ezért adatszolgáltatási kötelezettségét is csak hiányosan tudta teljesíteni. E hiány - természetesen már határidőn túl - pótolható oly módon, hogy az adatszolgáltatásra kötelezett szerv utólag beszerzi a magánszemély adóazonosító jelét, illetve a hiányzó természetes azonosítókat.
Az adományozott szervek adatszolgáltatása kontrollinformációt biztosít a közérdekű adomány kedvezményének jogszerű igénybevétele ellenőrzéséhez. Az ellenőrzés azért elengedhetetlen, mert minden adományozott 100 forintból - tekintettel az adókedvezményre - 30 forintot valójában az állam biztosít. A kontrollinformáció teszi lehetővé azt, hogy az adózó közreműködése nélkül történő úgynevezett egyszerűsített adóellenőrzés megtörténhessen. Az adományozott szervezetek hiányos adatszolgáltatása azzal, hogy a kontrollinformációk nem találkoztak a megfelelő bevallási adatokkal, az adományozókat hozhatja kényelmetlen helyzetbe, hiszen bizonylatokkal kell igazolni a preferált célú adományozás megtörténtét. Jelenleg tehát nem feltétel az adóazonosító jel szerepeltetése, viszont úgy vélem, hogy a jövőben ez egy megfontolandó lépés lehet.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem