DR. GARAI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. GARAI ISTVÁN
DR. GARAI ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A közcélú adományok gyűjtésére jogosult társadalmi szervezetek, alapítványok egy jogszabály-módosítás miatt kötelesek az adományozók nevén, lakcímén kívül azok adóazonosító jelét is nyilvántartásba venni. Az 1996. évi törvénymódosítás az érintett adományozó állampolgárok széles köre számára nem ismert, így általában nem is tüntetik fel a befizetéseiken az adószámaikat.
Az alapítványok és civil szervezetek számára a fenti jellegű adatszolgáltatás, az adóazonosító jel utólagos beszerzése anyagilag és adminisztratív szempontból is nagy terhet jelent, másrészt az adatszolgáltatási kötelezettség csökkentheti az adományozási kedvet is. Erkölcsileg a kisebb összegű adományokat is meg kell becsülni, de elképzelhető, hogy egy adományozó akár tíz-húsz alapítványt is támogat pár száz vagy egy-két ezer forinttal. Ez pedig már összességében jelentősebb tétel lehet, ami már egyértelműen feltételezi a vele járó adófizetési kedvezmény igénybevételének a szándékát. Az elmondottak értelmében elképzelhető-e a későbbiekben valamilyen ésszerű eljárási egyszerűsítés?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem