DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Természetesen elég részletesen foglalkoztunk a számításokkal is. Annak idején a nyugdíjreform vitájában, tavaly a tisztelt Ház is megismerhette ezeket a számításokat; mindezek a kérdések bizottsági vitákon is szóba kerültek. Szeretném elmondani, hogy azok, akik valóban hátrányos helyzetbe kerültek, az 1998 után megözvegyülő időskorúak, rokkantak közül azok, akik egyébként saját jogú ellátásra semmiféle jogcímet nem szereztek. Itt sem 1998-ról van szó, hanem '99-ről, hiszen '98-ban számukra is jár az 50 százalékos ideiglenes özvegyi nyugdíj.
A mi számításunk az, hogy évi néhány ezerre becsülhető azoknak az időskorúaknak a száma, akiknek nincs saját nyugdíjuk, így az új 20 százalékos özvegyi nyugdíj számukra kedvezőtlen változást hoz. Éppen az ő érdekükben vezettük be január 1-jétől a szociális törvényben az időskorúak járadékát. Ez 13 015 forint összegű járadékot jelent, ami kétségkívül szerény mérték, de az érintettek számára a szociális támogatási formák többsége - lakhatási támogatás, közgyógyellátás, energiatámogatás - igénybe vehető.
Azt nem lehet várni a nyugdíjrendszertől, hogy a szociálpolitika valamennyi funkcióját betölti; ugyanakkor szeretném a képviselő asszonyt arra is emlékeztetni, hogy a nyugdíjreform törvénycsomagjával egyidejűleg született egy országgyűlési határozat, amely előírta, hogy 2000. december 31-éig meg kell vizsgálni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy a gazdaság teljesítőképességével összhangban van-e lehetőség az özvegyi nyugdíj 20 százalékos mértékének emelésére. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem