DR. SZILI KATALIN

Teljes szövegű keresés

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr interpellációjában hangsúlyozta, hogy a '94-es választási ígéretekkel szemben, ahogy ön fogalmazott, a programokból nem valósult meg jóformán semmi. Kérem a képviselő urat, hogy leltározzunk együtt a valóságról!
Az elmúlt három év alatt a konkrét és kézzelfogható kormányzati lépések alapján a térség felzárkóztatása érdekében elkészült a megyei integrált válságkezelési és szerkezetátalakítási program. Ennek támogatására az 1996. évben 2,5 milliárd forintot fordítottak, míg '97-ben ez az összeg 4,8 milliárdos nagyságrendre nőtt. Ezeket a törekvéseket elismerte a Phare is azzal, hogy a tavalyi évre egymilliárdos további támogatást irányzott elő, valamint ezt egészítette ki a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság 3,5 milliárd forintos kedvezményes kamatozású hitelkerettel.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyén belül a képviselő úr által kiemelt térségben a munkanélküliségi ráta megfelel a megyei átlagnak, míg a pályakezdő munkanélküliek aránya Sátoraljaújhely térségében 2 százalékkal kedvezőbb, mint az országos átlag. Kétségtelen tény, hogy Sárospatak körzetében meghaladja ez az arány az országos és a megyei átlagot, de ez sem éri el azt a nagyságrendet, amit a képviselő úr megfogalmazott 40-50 százalékos aránnyal, ezzel szemben 18,9 százalékos a munkanélküliségi ráta. De ezt elismerve a megyei területfejlesztési tanács '96-ban Sárospatak térségében mintegy 90 millió forinttal támogatta a munkahelyteremtő és -megtartó beruházásokat, ezzel 100 új munkahelyet teremtett és 300 munkahely megtartását segítette elő.
'97-ben a területfejlesztési tanács ipari, szolgáltatási és idegenforgalmi beruházásokra több mint 30 millió, míg agrárfejlesztési támogatásra 57,5 millió forintot biztosított. Ezzel a térségben 78 új munkahely jött létre, illetve mintegy 850 millió forintos fejlesztés valósulhatott meg. A támogatás Sátoraljaújhely körzetében '96-ban 50 millió, míg '97-ben 190,5 millió forint volt, ami 60, illetve 301 fő számára teremt új munkalehetőséget. Ezt egészítette ki a térség agrárfejlesztéseinek több mint 65 millió forintos támogatása. Ezek az összegek 1,8 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósítását teszik lehetővé.
A termelő infrastruktúra-fejlesztések egyik legnagyobb beruházásaként a kormány a zempléni térség gázhálózatának fejlesztésére - ez 99 települést érintett - 1,3 milliárdos támogatást biztosított a Területfejlesztési Alapból, továbbá 1,5 milliárd forint hitelre vállalt garanciát. Ezek az összegek 4,5 milliárdos költségű beruházás kétharmadát jelentik. Sárospatakon német működő tőkével precíziós szerszámgépgyár működik, Sátoraljaújhelyen pedig több német és olasz tulajdonú cég jelenleg is kínál álláshelyet kifejezetten fiatalok részére.
Országosan is elismerve a térség nehéz helyzetét, maga az Országos Területfejlesztési Tanács is egyetértett azzal a kormány-előterjesztéssel, mely szerint vállalkozói övezet jöjjön létre Zemplén térségében. Sárospatak és Sátoraljaújhely térségében több mint 100 fiatal pályakezdő részesült a pályakezdőprogram keretében támogatásban; a tartósan munkanélküliek programjában is prioritást kapott a pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának támogatása; a munkaügyi központ fél évig 100 százalékos bértámogatást nyújt, míg a közhasznú munkák esetében ez a támogatási arány 90 százalékos.
Tisztelt Képviselő Úr és Képviselőtársaim! Ezek azok a tények, amelyek a képviselő úr felvetésével ellentétben egyértelműen igazolják, hogy a kormány korábbi kötelezettségével összhangban és elkötelezettségével összhangban kiemelt figyelmet fordít a térségben élők nehéz társadalmi, gazdasági, szociális helyzetének javítására, s a helyiekkel szoros együttműködésben a rendelkezésre álló eszközök felhasználásával a térségben élő fiatal pályakezdők jövőképének, életkilátásainak javítására.
Köszönöm valamennyi képviselőtársam megtisztelő figyelmét. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem