DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Örömmel látom, hogy képviselő asszony az utolsó parlamenti ülésszakban sem hagy fel azzal a kedves szórakozással, hogy találós kérdéseket ad fel, amelyekből képtelenség kitalálni, hogy ugyan mire is gondolt pillanatnyilag, amikor ezt föltette. Végül is a kérdésnek lehetett volna annyi is a címe, hogy "Miért?", és akkor aztán igazán nehéz feladat elé állította volna a művelődési tárca képviselőjét.
A le nem írott, de végül is elhangzott kérdésre, hogy tudniillik politikai vagy szakmai szempontok alapján dönt a miniszter, az a válaszom, hogy szakmai előkészítés után természetesen politikai szempontok alapján dönt. Mint minden normális országban, a miniszter politikus, és politikai döntéseket hoz, a szakmai döntéseket, a tisztán szakmai kérdéseket meghagyja a köztisztviselőknek, illetőleg az erre hivatott szakembereknek.
Arra a kérdésre valamit - hogy most már visszatérjek -, hogy miért nem támogatja a miniszter az Európai Unió által egyébként támogatott továbbtanulást, az a válaszom, hogy: de igen, támogatja. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium maga is meghirdette, az ön által idézett tanulmány is mintegy problémaként említi meg, hogy túlzottan alacsony a felnőttkorban továbbképzésre jelentkezők, továbbképzésben részt vevők létszáma vagy aránya.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a modern kor követelményei szerint egy embernek élete során akár hatszor, hétszer is szakmát kell változtatnia, és az ennek megfelelő long life learning, tehát élethosszig tartó tanulás alapkövetelmény, az ország versenyképessége szempontjából alapkövetelmény. Viccesen azt szokták mondani, hogy ma már nemcsak a jó pap sírkövére írják ki, hogy "a tanulmányaimat befejeztem", hanem mindenkinek a sírkövére ezt kéne kiírni.
Így tehát azt gondolom, hogy igaztalan ez a vád. Hogy a Lakitelek Alapítvánnyal kapcsolatban miniszter úr politikai kampányt folytatott volna, ezt pedig azért kell visszautasítanom, mert azt gondolom, hogy a közvélemény-kutatási eredményekre ránézve miniszter úr nem szorul rá arra, hogy pont a Lakitelek Alapítvánnyal szemben folytasson politikai kampányt.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem