KŐSZEG FERENC

Teljes szövegű keresés

KŐSZEG FERENC
KŐSZEG FERENC (SZDSZ): Elnök Úr! Tulajdonképpen egy kicsit bizonytalan vagyok; lehet, hogy a vita első szakaszában kellett volna felszólalnom, ugyanis ez a kapcsolódó módosító indítvány, ami mellett néhány szót szeretnék szólni, a bizottsági jelentés elején található egykori módosító indítványhoz kapcsolódik, de tartalmilag - és talán ez teszi jogossá, hogy most mégis ebben a második szakaszban szólalok meg - tulajdonképpen a zárórendelkezéseket is módosítja.
Van Magyarországon egy fiatalember, nevezzük úgy, hogy Khaled - ebből már látható, hogy nem magyar származású, ellenben bevándorolt Magyarországra -, itt él Magyarországon körülbelül tíz éve, van egy magyar felesége és magyar állampolgárságú gyermekei. Ciszjordániából származik, tehát erről a bizonytalan státuszú területről. Jordániai útlevéllel utazott be Magyarországra, ez elvesztette az érvényességét. Szerette volna meghosszabbítani, de a jordániai diplomáciai képviselet azt mondta, hogy ő most már nem jordán állampolgár, hanem forduljon a palesztin autonómiához útlevélért. A palesztin autonómia azonban nem ad ki útlevelet; azt írta az illetékes idegenrendészeti hatóságnak, ahova azért fordult, hogy kiutazhasson Magyarországról - ahova természetesen vissza kíván térni -, hogy a palesztin-izraeli tárgyalások megszakítása következtében nem jött létre az a helyzet, hogy a palesztin autonómia képviselete neki útlevelet tudjon adni. Tény tehát az, hogy a magyar hatóságok nem ismerték el hontalannak, a jordán hatóságok nem ismerik el jordániai állampolgárnak, a palesztin hatóságok pedig nem képesek arra, hogy útlevelet adjanak neki.
Hogyha egyedül ő volna ebben a helyzetben az országban, akkor talán nem is volna érdemes az ügyéről beszélni, de nem kevesen vannak ebben a helyzetben, többek között magyar nemzetiségűek is; például olyanok, akik a Vajdaságból menekültek át a háború idején, nem akarnak vagy nem mernek visszamenni Szerbiába, illetve Jugoszláviába, és időközben lejárt az útlevelük - azonban olyan igazolással, amelynek alapján megkaphatnák a hontalanoknak járó úti okmányt, nem rendelkeznek.
Amikor mi hozzákezdtünk egy ezzel kapcsolatos módosító indítvány megfogalmazásához, akkor az elképzeléseink még egy kicsit nagyralátóbbak voltak, mint amilyen végül ez a jelenleg benyújtott kapcsolódó módosító indítvány lett. Mi szerettük volna valahogy rendezni azoknak a tartósan, huzamosan Magyarországon élő külföldieknek az utazással kapcsolatos problémáit, akik nem menekültek, tehát nem utazhatnak a genfi konvenciós útlevéllel, ugyanakkor azonban nincsenek abban a helyzetben, hogy származási országuk az érvénytelenné vált vagy elveszett úti okmányukat pótolja.
Felhívták azonban a figyelmünket rá, hogy ez különböző nehézségeket okoz. A menedékjogi törvény valamiféle utazási lehetőségre vagy úti okmányra való jogosultságot teremt a befogadottaknak majd március 1-jétől létezően; a menedékesek számára is van lehetőség arra, hogy az egyszeri kiutazásukra a hatóság engedélyt adjon. Tehát tulajdonképpen maradt a bevándoroltak kategóriája, a bevándoroltak közül azok, akik a származási országuk útlevelét nem tudják megújítani, de még távol vannak attól, hogy megkaphassák a magyar állampolgárságot. Ilyen fajta úti okmány szerte a világban létezik: Németországban, Ausztriában is létezik külföldiek útlevele, Fremdenpass-nak vagy útlevélpótló igazolásnak hívják ezeket.
Megpróbáltunk egyeztetni itt a kodifikátorokkal, és most voltaképpen azért van itt szó a zárórendelkezéseknek a módosításáról, mert a zárórendelkezések módosítják az idegenrendészeti törvényt, amely az utazás problémáival is kapcsolatban áll, hiszen a külföldiek utazásáról részben az idegenrendészeti törvény, részben a menedékjogi törvény rendelkezik. Tehát a módosító indítvány egyrészt utal erre a két törvényre, hiszen a magyar hatóságok úti okmányt adnak ennek a két törvénynek a személyi hatálya alá tartozó külföldieknek is, és ebben a törvényben, illetve az idegenrendészeti törvény módosítása révén jeleníthető meg most egy olyan úti okmány, amellyel elláthatók ezek a bevándoroltak.
Lehet, hogy nem nagy tömegek problémáit oldjuk meg, de hogyha ez a kapcsolódó módosító indítvány elfogadásra kerül, akkor nem fog többé előállni olyan helyzet, hogy egy tartósan Magyarországon élő, itt letelepedett külföldinek a felesége, a gyerekei elutazhatnak nyaralni, mondjuk, Szlovákiába, ő azonban nem utazhat el, mert nem rendelkezik úti okmánnyal.
Ezért kérem majd a bizottságokat meg az előterjesztőt is, hogy fogadják el, támogassák ezt az indítványt, és tegyék lehetővé a megszavazását. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem