DR. SZABÓ JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ JÁNOS
DR. SZABÓ JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Csak hogy teljesen egyértelmű legyen, mert a hozzászólásom után az egyik tisztelt képviselőtársam mondta, hogy a kormány köthet nemzetközi szerződéseket. Természetesen, de ha pontosan idézzük az alkotmányt, akkor az úgy szól, hogy "közreműködik a külpolitika meghatározásában a Magyar Köztársaság Kormánya nevében nemzetközi szerződéseket köt".
(10.10)
Tehát milyen körben köthet szerződéseket? A külpolitika meghatározásába tartozó tárgykörben. A kormánynak csak itt van jogosultsága szerződést kötni, egyébként pedig csak az Országgyűlésnek van jogosultsága. Csak az Országgyűlésnek, mert kiemelkedő fontosságú szerződéseket csak az Országgyűlés köthet. Ennek alapján, ha ezt szó szerint értelmezzük - márpedig így kell értelmezni, ezt másképp nem lehet -, akkor csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozhat ez, s ennek alapján, mintahogy az Országgyűlés hatáskörében történtek az előzmények is. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem