DR. LOTZ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Képviselő Asszony, Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Urak, Hölgyek! Eddig valamennyi felszólaló érintette a harmadik fél bevonásának kérdését. Erre szeretnék reagálni, mert sajnos nem az a helyzet, amit Pokorni képviselő úr említett. Bár az lenne a helyzet! A 113. pont elég egyértelműen azt mondja: "a felek hasznosíthatják harmadik fél közreműködését és szakértelmét. A harmadik fél bevonása csak a felek közötti megállapodás alapján történhet". Erre tudomásom szerint a tárgyalódelegációnk sokszor - nem többször, sokszor! - megtette a maga javaslatát. Eddig kemény elutasításban volt részünk - nem mintha a magyar delegáció nevében akarnék szólni, mert nem akarok, de az őtőlük kapott információ egyértelműen erre mutat -, illetve most a legutóbbi időben történt egy üdvözlésre méltó megnyilvánulás, amely, úgy tűnik, bizonyos részkérdésekben hajlandóság mutatkozik a szlovák fél részéről harmadik fél bevonására.
(9.10)
A magam részéről konkrét ígérettel rendelkezem Hollandia részéről, tegnap Londonban ismét megerősítette a holland miniszter asszony, hogy közreműködne, és ő is tud arról, hogy a szlovákok részéről bizonyos hajlandóság mutatkozik harmadik fél bevonására. Megjegyzem, hogy tárcánk részéről az eddigi tapasztalatokra hivatkozva ismételten újabb részletes vizsgálatokat kezdeményeztem a folyómeder mélyülésének, a szennyvíztisztítók kérdésének vonatkozásában, a parti szűrésű és mélységű vízkészletek védelme szempontjából és a dunai hajózás várható fejlesztési tendenciáinak pontosítására.
Az említett tárgykörökben holland, német és osztrák szakértők közreműködésével jelenleg is folynak a vizsgálatok. Megjegyzem, hogy a tegnapi találkozón Londonban - ahol az érintett uniós szakminiszterek a csatlakozni szándékozók szakminisztereivel találkoztak és találkoztunk az érintett főbiztosokkal, és Nagy-Britannia mint soros elnök, miniszterelnök-helyettesével - teljesen egyértelművé tették, mindnyájan rákérdeztek a bősi vita állására, és úgy érzem, jogos az az igény részükről, hogy bölcsességet, józanságot, önmérsékletet és a jó szándékú megoldás készségét várják el nyomatékosan. Prescott miniszterelnök úr ezt hangsúlyozta a tegnapi napon, erre szeretném kérni önöket is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem