DR. KELEMEN ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Mindegyikünk előtt világos, hogy a vitanap alig ad alkalmat és lehetőséget igazi véleményegyeztetésre, hiszen ha abból indulunk ki, hogy a pártok erősorrendjébe állított időkeret révén a kormány rendelkezik az időhúzás lehetőségével, vagyis a parlamenti obstrukció furcsa eszközével, míg az ellenzéknek meg kell fontolnia, hogy ideje fogytán egyáltalán mire képes válaszolni - ha észrevették, már hosszú ideje nem teszünk kétperces reflexiókat sem -, akkor, azt hiszem, a helyzet egyértelmű. A legutóbbi házszabály-módosítás lényege is az volt tulajdonképpen, hogy az ellenzék véleménye vagy el se hangozhasson, vagy rövidüljön meg a felszólalási percek száma. A tévénéző persze nem feltétlenül tudja, hogy például a kormánypárti képviselő felszólalására miért csupán a kormány válaszol, de a keddi kérdések órája azért nekik is meg tudja mutatni, hogy milyen ritka az igazi válasz a távozó kormány részéről.
Ilyen körülmények között mit tehetek a rendelkezésemre álló néhány perccel? Kimondhatom, hogy a sok évtizedes ügynek van két nem eléggé hangsúlyozott területe. Az egyik, hogy Trianon óta a Duna határfolyó, a fősodorvonalban van megállapítva a határ. Egyoldalú elterelése Magyarország szuverenitása elleni agresszió, magyarul határsértés, az ország elleni támadás - se nem több, se nem kevesebb.
A másik, hogy a hajózástól a halászaton át az energiatermelésig rengeteg kérdés eltörpül amögött az óriási gond mögött, amit ma már nemzetközi okmányok sorával tudunk alátámasztani, vagyis hogy a legeslegelső kérdés az ivóvíz. A magyar Felső-Duna térségében mintegy 3,5 millió lakos Dunából származó vizet iszik, és akkor még nem szóltunk a Csallóköz - többségében magyar - lakosságáról. A Duna völgyének mindmáig volt egy sokmillió köbméteres ivóvízkincse a Kisalföld felszíne alatti kavicsrétegben. Ha a Duna folyását duzzasztással megakasztjuk, akkor a benne folyó ipari, mosó-, mosdó- és vécéöblítővíz, számtalan gyár és üzem szennyvize nem folyik tovább a tengerig, hanem a tószerűen álló víz fenekén ülepedés és rothadás indul meg, és az ebből származó mérgező anyagok behatolnak a kavicsrétegbe, majd fokozatosan megfertőzik azt.
Tisztelt Ház! Ha Irak ellen hajlandó volt felvonulni a világ, mert vegyi és biológiai fegyvereivel veszélyeztetheti az emberek életét, akkor mit szóljunk ehhez az évszázadokra szóló, atombomba méretű biológiai és vegyi fegyverhez, amely a Kárpát-medence dúsan lakott területei ellen irányul?
És van egy harmadik dolog is: ez pedig a távozóban lévő kormány viselkedése ebben az ügyben. Ha csak a saját, 1994 óta elhangzott kérdéseimre kapott kioktató, mellébeszélő, gúnyos válaszokra gondolok, akkor is látható, hogy ez a megtévesztő magatartás iskolapéldája, azonban ezt más képviselőtársaim tovább is vitték, és több példát fölhoztak rá.
Tisztelt Polgártársaim! A mai napon itt elhangzott politikai vonatkozásban a '89-es, úgynevezett konzervatív forradalom.
(12.10)
Akkor sokat beszéltek egyesek a visszarendeződés lehetőségéről. Nos, azt hiszem, teljesen világos számunkra, hogy a visszarendeződés nem azt jelenti, hogy tovaris, mégsem konyec, hanem azt, hogy egy letűnt rendszernek nem a lényege, de a módszerei fennmaradnak vagy újratámadnak, hogy a közérdek semmibevételét tapasztaljuk a hatalmasok szűk csoportérdekével szemben, miközben szavakban az együttműködés igénye jelentkezik - lássuk ezt akár a föld-népszavazás sorsa esetén -, és valami, valami olyasmit, hogy például Derzsi volt közlekedési miniszter álma az M7-es autópályadíjról vagy a Horn Gyula támogatta bős-nagymarosi biológiai pokolgép újra diadalmaskodik. És azt hiszem, hogy az új gátépítés azt jelenti, hogy megint legalább négy-öt évre, ha nem többre, nem jut pénz semmi másra, semmi olyasmire, ami könnyíthet a lakosság életkörülményein.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem