DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Teljes szövegű keresés

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A vitának ebben a szakaszában mindössze két, jogértelmezéssel kapcsolatos dolgot szeretnék szíves figyelmükbe ajánlani arra való tekintettel, hogy az igazságügy-miniszter úr gyakorlatilag a felvetődött problémák jelentős részét megválaszolta. Szabó képviselőtársam helyesen idézte az alkotmányt abból a szempontból, hogy a nagy jelentőségű nemzetközi szerződéseket valóban az Országgyűlés köti meg.
Felhívom azonban a szíves figyelmét a teljesség kedvéért arra, hogy az alkotmány 35. § (1) bekezdésének j) pontja szerint: "A kormány közreműködik a külpolitika meghatározásában, a Magyar Köztársaság kormánya nevében nemzetközi szerződéseket köt." Ez is alkotmányos felhatalmazás, és pillanatnyilag a tárgyaló delegáció azt csinálja, hogy ennek a kormányközi megállapodásnak az előkészítésén dolgozik. Mert ez a bizonyos keretszerződés vagy a megállapodás a megállapodásról kormányközi megállapodás lesz, amit majd később fog követni az államközi szerződés. Ez teljesen egyértelmű dolog.
Továbbá Pokorni képviselő úr szíves figyelmébe szeretném ajánlani, hogy a kormány nem legitimáció nélkül, nem az alkotmányos keretek mellőzésével tárgyal, hiszen erre egyrészt válasz az alkotmány szövege, amit az imént idéztem másrészt pedig felhívom szíves figyelmét arra az úgynevezett különszerződésre vagy alávetési megállapodásra, ami kifejezetten kötelezi a kormányt ezen tárgyalások lefolytatására. Azt hiszem, ezek ismerete nélkül félrecsúszna ez a mai vita. Próbáljuk meg szakszerűen mederben tartani! Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem